#5 – ingezonden brief ‘niet één niche’

Een tijdje terug schreef ik in mijn weekdagboekje dat ik een identiteitscrisis had (je kan hier deze blog teruglezen), naar aanleiding van die blog kreeg ik ontzettend veel mooie en lieve reacties van heel veel mensen. Herkenning, lovende woorden of gewoon een reactie van ‘laat het er maar zijn, het komt vanzelf allemaal goed’. En dat deed me echt goed. Ik was er al overheen – anders zou ik nooit zoiets kwetsbaars delen, maar de herkenning was zo fijn. Ik ben niet de enige die dit meemaakt. Ook kreeg ik een brief, een echt verhaal. Ik werd er stil van, het ontroerde me en ik denk dat er veel mensen iets aan hebben, dus vandaar dat ik deze brief met jou wil delen.

“Hey Maartje, 

Ik las een tijdje geleden op één van je Insta-accounts je verhaal over ondernemen en de eindeloze dingen die je leuk vindt om te doen waardoor je je ineens een beetje stuurloos voelde. Ik las het en vond het echt heel herkenbaar. Eigenlijk zette het me meteen aan het schrijven en het liet me niet echt los, vandaar dat ik je deze mail stuur. 

Ik wist zelf na mijn VWO niet wat ik wilde; ik was het studeren eigenlijk wel zat en had het heel erg naar mijn zin in de viswinkel waar ik destijds werkte (geboren en getogen Volendamse). In augustus was ik met m’n moeder in Griekenland en besloot ik mezelf last minute in te schrijven voor de opleiding Nieuwgrieks. ‘Maar wat ga je daar dan in Godsnaam mee doen?’ Deze vraag kreeg ik dagelijks te horen. En het antwoord: dat weet ik zelf ook niet. Maar hoe belangrijk was dit? Ik was achttien en ik vond dit leuk om te leren, moest ik dan nu echt al bepalen wat ik wilde doen? 

In de jaren die volgden raakte ik ook steeds meer ‘ontspoord’ van de weg naar de toekomst en des te ouder ik werd, des te angstiger om volwassen te worden. Na mijn studie ging ik alsnog fulltime in de viswinkel werken en had ik eindelijk rust. Rust in mijn hoofd, want eindelijk moest ik niks meer: geen deadlines, geen studiedruk, geen tentamens, examens, scripties, keuzes. Gewoon lekker elke dag vis fileren, haring snijden, koken, en gezellig met collega’s vis verkopen. 

Na een paar jaar ging er toch weer iets kriebelen. Ik miste het schrijven, werken met talen en nieuwe dingen leren. Ik was klaar voor iets anders. 

Ik ging er een half jaar tussenuit, terug naar Griekenland voor een opfriscursus en tussendoor dingen doen die ik leuk vind. En dat zijn er veel. M’n vriend zuchtte nog wel eens als ik weer naar een musical ging met m’n moeder, een rockconcert met vrienden of een voetbalwedstrijd met m’n broer: ‘er is ook niets dat jij niet leuk vindt’. 

En dat klopt inderdaad. Ik hou van lezen, schrijven, boeken en podcasts luisteren, wandelen met mijn hond, hardlopen, handballen, de sportschool. Ben al jaren bezig met gezondheid, lifestyle, vegetarisch eten, koken. Maar ik hou ook ontzéttend van feestjes met vrienden, concerten, festivals, musicals. En dan voetbal. Het liefst ga ik elke week naar een voetbalwedstrijd, volg ik alle wedstrijden op tv en combineer ik weekendjes weg indien mogelijk áltijd met een voetbalwedstrijd in het buitenland. Over het buitenland gesproken; ik droom van de wereld rondreizen en in het buitenland wonen. Maar tegelijkertijd ben ik een echte huismus. Ik heb een koopwoning, een hond en een poes, en ben al bijna elf jaar samen met mijn vriend, een echte Volendammer die zijn dorp nooit zou willen verlaten. 

Je begrijpt het ondertussen denk ik wel: ik leef in een continue mentale tweestrijd. Want ik ben absoluut gelukkig, maar nooit tevreden. Onrustig, omdat er altijd wel iets is wat ik wil. 

Drie jaar geleden begon ik aan een nieuwe opleiding. Ik werkte intussen als tekstschrijver bij een schoonmaakbedrijf en een voetbalreisbureau en ik besloot dat ik mijn Engels verder wilde ontwikkelen. Ik ging de vertaalopleiding Engels doen aan ITV Hogeschool in Utrecht. 

En toen vielen de puzzelstukjes ineens op de plaats. Ik begaf me op een plek met alleen maar ‘taalgekkies’, kwam erachter hoe diep talen eigenlijk gaan en genoot van elk taalweetje dat ik leerde. Leren over talen is een oneindig proces. Ik hervond m’n liefde voor tekstschrijven en voor de Nederlandse taal, ging een basiscursus Spaans doen en leerde meer dan ooit tevoren. 

Vorig jaar juni schreef ik me in bij de KvK als Lindsay Text & Translation en begon ik met m’n eerste freelance opdrachten. Ik kwam erachter hoe handig het is om als vertaler en tekstschrijver veel interesses te hebben. Wanneer je veel weet van verschillende onderwerpen kun je gevarieerd schrijven en heb je een bredere range aan (ver)taalopdrachten. En ik vind dus heel veel leuk! 

Mijn boodschap aan jou Maartje, aan alle millennials die hetzelfde ervaren (en ik denk dat dit er heel veel zijn) en aan iedereen die het lezen wil: omarm wat er op je pad komt, de leuke dingen maar ook zeker de minder leuke dingen. Elk obstakel, elke hindernis en elke tegenslag is een ervaring die je in je tas stopt, meeneemt en die een later moment van pas komt. Jouw levensweg vormt je wie je bent en wat je kan – ook al zie je door de bomen nu even het bos niet meer. 

En Maartje, vergeet ook vooral niet dat ook jij een tekstschrijver bent. Was jouw boek bijvoorbeeld ooit tot stand gekomen als je maar één niche had gehad? Tot slot wil ik je bedanken voor je dagelijkse, heerlijk eerlijke posts en je transparantie, positiviteit en openheid. Ik volg je al jaren met veel plezier. 

Good luck, girl.

Hartelijke groeten,

Lindsay Tol”

Ik vind het zo mooi dat we allemaal op onze eigen manier dezelfde dingen meemaken. En dan is het zo fijn dat we die ervaringen delen, dat er herkenning is op bepaalde punten en ik denk dat het delen van verhalen ontzettend fijn kan zijn. Dus daar zet ik mijn platform graag voor in. Ik wil het in dit weekdagboekje ook even hierbij laten, volgende week komt er weer een uitgebreid weekverslag, beloofd 😉

Voor nu, een hele fijne dag laat vooral weten in de reacties, via mail of DM of je je hierin herkend en wat jou verhaal is!

Liefs, Maartje

Note: Lindsay heeft goedgekeurd dat ik haar tekst op mijn website deel en ze staat volledig achter deze publicatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

[instagram-feed num=4 cols=2]

Best gelezen blogs

Misschien vind je dit ook interessant