De gezonde effecten van brandnetels

De brandnetel staat bekend als onkruid die, vanwege de brandharen, flinke jeuk en huidirritaties kan geven als je ermee in aanraking komt. Het is echter veel meer dan alleen een onkruidplant die vervelende jeuk kan veroorzaken. Het is een wilde, kruidachtige plant met vele stoffen die voor mens en dier belangrijk zijn. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als voedingsbron en als medicinaal kruid die een tijdje uit de aandacht is geweest. De laatste tijd is de brandnetel weer steeds populairder aan het worden. Daarom vind ik het leuk om de brandnetel ook weer in de aandacht te brengen. In deze blog ga ik in op de voedingsstoffen en de bijbehorende gezondheidsvoordelen van de brandnetel; lees je mee?

Wat maakt de brandnetel gezond?

Brandnetels zijn zoals ik net al vertelde niet alleen groene onkruidplanten met vervelende brandharen, maar bevatten ook veel goede en gezonde voedingsstoffen. Een brandnetel bevat bijvoorbeeld 2,5% vet, 18% eiwit en de zaden zitten vol met oliën. Deze samenstelling maakt dat een brandnetel relatief veel energie kan leveren per plant. Het gehalte aan eiwit kan in drooggewicht van brandnetels zelfs oplopen tot 40%.
Wis je dat de brandnetel in verhouding meer hoogwaardig eiwit bevat dan vlees en daarmee ook heel geschikt is als toevoeging in een vegetarisch menu.

Naast vetten en eiwitten is het ook een bron van vitamines, waar vooral de bladeren van de brandnetel veel vitamines bevatten. Vitamine C, A, B1 en K zijn te vinden in de plant. Dit zijn belangrijke vitamines voor het afweersysteem, de bloedstolling, sterke botten, het vrijmaken van energie uit voeding, een goede werking van het zenuwstelsel en het heeft een werking als antioxidant!* Iets wat mij ook opviel was dat brandnetelbladeren bijna net zoveel vitamine C en caroteen bevatten als spinazie en andere groene groenten.

Als laatste bestaat ongeveer 6,3% van de brandnetel uit mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en silicium. Deze zijn van belang voor zuurstofvervoer, een goede bloeddruk en sterke botten en gewrichten.

*antioxidanten maken dat bepaalde moleculen, de vrije radicalen, geen schade kunnen aanrichten in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam. (voor meer uitleg: zie bron 5)

>> lees ook: 6x ultiem ontspannen <<

Wat zijn de mogelijke gezondheidseffecten?

Brandnetel wordt ook wel een constitutiekruid genoemd. Dit houdt in dat het werking heeft in het hele lichaam met alle organen door een reinigende en versterkende werking. Ze helpen eigenlijk bij elke beperking die baat heeft bij het innemen van mineralen. Veel wetenschappelijk onderzoek is de laatste jaren uitgevoerd naar de geneeskrachtige werking van brandnetels. Ik heb een aantal bevindingen op een rijtje gezet:

 • Brandnetelthee kan helpen tegen spierpijn, omdat het pijnstillende werkingen bevat. Ook is het zo dat afgekoelde thee de pijn van blauwe plekken kan verminderen als het op de blauwe plek wordt gedept.
 • Brandnetels onderhouden de nieren. Ze bevatten vocht afdrijvende eigenschappen en ze hebben een reinigende werking. Dit maakt dat het de urinewegen reinigt, ondersteunt en gezond houdt.
 • Het kan de spijsvertering verbeteren. Het gebruik van brandnetel in het dieet kan klachten als constipatie, diarree en maagpijn verminderen. Dit komt omdat het ontstekingsremmende stoffen bevat, zoals vitamines en mineralen.
 • Brandnetels stimuleren het immuunsysteem, omdat ze bepaalde stoffen als flavonoïden, carotenoïden en vitamine A en C bevatten . Dit zijn allemaal antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen die de cellen van het lichaam kunnen beschadigen.
 • De brandnetel stimuleert de botopbouw en geeft daarmee stevigere botten. Dit komt mede door de hoge concentraties aan calcium, magnesium en ijzer die in het brandnetelblad zitten. De plant bevat eveneens vitamine D en K die de botdichtheid beschermen. In Italië wordt het daarom ook vaak gebruikt als remedie tegen reuma, artrose en artritis.
 • De fenolische verbindingen in brandnetels kunnen vanwege de ontgiftende werking het risico op hart en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes verlagen.
 • De thee van brandnetels kan haaruitval verminderen, de hoofdhuid verzorgen en daarmee het haar versterken.
 • Last but not least is het ook goed voor de huid: het voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acne en netelroos. Verder kan het helpen tegen een vette huid en vette haren.

>> Lees ook: Dit is de reden dat ook jij planten op je kamer zetten <<

Belangrijk voor de natuur en de dieren

Brandnetels komen voor op stikstofrijke grond. Juist het feit dat de brandnetel veel stikstof bevat, trekt dieren aan. Voor de meeste planteneters is dit van positieve invloed op hun groei, overleving en voortplanting. Ook insecten, vlinders, rupsen en vogels zijn afhankelijk van de brandnetel. Ze leggen er eitjes, halen hun voedingsstoffen ervandaan en er worden nesten gemaakt van de planten.

Verder zijn brandnetels ‘de opruimers van het menselijk afval’. Brandnetels ruimen namelijk de plantenresten op en verdwijnen daarna vanzelf weer. Ze zijn daarmee belangrijk voor het ecosysteem.

Samengevat

Al met al is het dus zo dat de brandnetel veel goede stoffen bevat, waaronder eiwitten, vezels en bioactieve stoffen (zoals vitamines). Dit maakt dat het goede energiebronnen zijn en ook bevatten ze een heel scala aan stoffen die goed zijn voor de werkingsprocessen in het lichaam.

Als je brandnetels zie staan in je tuin of in de buurt; ruk ze niet uit de grond, maar laat ze staan of neem ze mee naar huis om er een lekkere soep van te maken. Super gezond voor zowel mens en dier. Niks dat je tegenhoudt om het aan je menu toe te voegen toch?

Liefs,

Roos

2 reacties op “De gezonde effecten van brandnetels”

 1. Dag Roos,
  nu heb ik ook gehoord als je een droge huid hebt en je hebt daardoor jeuk , dat de brandnetel een soort medicijn kan zijn ,
  Het zal best wel vervelend zijn om je huid met brandnetels in te wrijven.
  Maar als ik zeker wist dat het zou helpen , dan deed ik het wel .
  Maar ik zal toch eerst moeten weten dat het goed helpt.
  Dus Roos ,weet jij hier meer van en kun je me vertellen hoe ik deze brandnetel als medicijn kan gebruiken?
  Ik pluk ze geregeld om er een thee van te maken en zelfs kun je van de poeder een soort groente maken ,het is net of je spinazie hebt. Prima door een stampot .
  Smaakt geweldig.
  Ik hoop dat je mijn vraag kunt beantwoorden.
  Nog een prettig weekend,

  Best regards,

  Ruud Arends

  1. Beste Ruud,
   Wat een interessante vraag! Ik heb wat onderzoek gedaan en het is inderdaad zo dat vroeger de brandnetel over de huid (of andere delen van het lichaam) werd gewreven voor effecten. Echter heb ik nergens concreet gevonden dat dit ook helpt tegen een droge huid; het werd toen vooral gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. Een betere doorbloeding zou eventueel kunnen helpen tegen een droge huid, maar er zijn veel minder pijnlijke / vervelende manieren tegenwoordig 😉. Er zijn veel soorten zalf of crème waarin brandnetel wordt verwerkt, welke vaak ook goed zijn voor de huid. Of dit ook tegen uw droge huid zal helpen, zal moeten blijken na gebruik. Er zijn kant-en-klare zalfjes/crèmes te koop, maar ook op het internet zijn verschillende recepten te vinden. Dus misschien dat iets in die richting een keer het proberen waard is! Veel slechts zal het in ieder geval niet doen als we kijken naar de positieve effecten van brandnetels. De website ‘kruidenmassages’ (http://www.kruidenmassages.nl/brandnetel-info.html) geeft veel interessante informatie en onderaan de site staan 2 recepten voor brandnetelcrème. Misschien dat dat een keer het proberen waard is? Ik hoop dat dit je verder kan helpen. Mochten er nog meer vragen zijn, stel ze gerust.
   Groeten,
   Roos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

Best gelezen blogs

Misschien vind je dit ook interessant

DIY: Bergenmuur

Zoals je misschien op mijn instagram voorbij hebt zien komen ben ik recent verhuist naar een appartement met een hockeyvriendin. Mega gaaf om de stap

Lees artikel »