De magische werking van rust en stilte

Photo by Rebe Pascual on Unsplash

Eind augustus ben ik een weekend naar een klooster geweest. Dit was iets wat ik eigenlijk al langere tijd wilde doen en er werd nu een evenement georganiseerd waarbij een band kwam en we met een groep geïnteresseerden konden kamperen op het terrein, waarbij er een heel programma voor ons was uitgestippeld. Heerlijk dus. Ik hoefde nergens over na te denken en kon lekker gaan genieten. Van tevoren had ik nooit gedacht wat het me allemaal zou kunnen brengen, maar achteraf kan ik vol overtuiging zeggen dat het weekend werkelijk waar magisch was.

Ik kwam aan bij het klooster en met alle kampeerspullen zonder echt grote verwachtingen. Ik had vooral zin in de muziek (elke avond één of meer korte concerten) en was benieuwd hoe het leven in een klooster eraan toe zou gaan (er werden workshops georganiseerd). Meteen viel me al op dat er een soort rust om het klooster heen hing. Dit terwijl er ongeveer 175 mensen naar het evenement waren gekomen. Na het opzetten van de tent, was er een gezamenlijke maaltijd en werd er een inleidend praatje met een klein optreden van de band gehouden. Vervolgens gingen we naar de kloosterkerk voor het avondgebed.

Nu ben ik gelovig opgevoed, maar nooit naar de kerk geweest. Dus deze ervaring was vrij nieuw voor mij. Allereerst zongen we een kort lied, werd er een kort vers uit de bijbel voorgelezen en daarna hadden we 7 minuten stilte. Van tevoren had de band al verteld dat het heel lang kan voelen. 5 minuten om je hoofd leeg te maken en 2 om misschien nog een beetje te bezinnen. Maar ik kan je vertellen. Die 7 minuten hebben echt een magische werking. Je zit met ongeveer 200 man in een kapel, allemaal stil en allemaal bezig met je eigen stilte. Niemand let op elkaar en iedereen om je heen voel je langzaam rustiger worden.

Deze stilte (ofwel; het gebed) vond vier keer per dag plaats (8:00 – 12:00 – 18:00 – 21:30). Deze 7 minuten lieten me telkens weer stil staan bij het belang van rust en stilte in het leven. Ik merkte dat ik veel meer rust ervaarde in mijn gedachten als ik dit patroon van stilte aanhield. Ik had veel meer ruimte om mijn emoties en ervaringen te verwerken. Ik voelde me veel dichter bij mezelf en veel energieker nadat ik uit de stilte kwam.

Toen het weekend voorbij was, heb ik met mezelf een afspraak gemaakt. Ik ga echt meer mijn best doen om stilte en rust meer in mijn leven te implementeren. Na 3 dagen dit ritme te hebben gevolgd, was alle onrust als het ware van me afgespoeld en was ik veel dichter bij mezelf. Natuurlijk zal ik in het dagelijks leven niet vier keer per dag, op die tijden die ze in het klooster aanhielden, stil kunnen zijn. Ik ga wel proberen minstens één keer per dag 7 minuten zonder afleiding te zitten. Eigenlijk een soort meditatie alleen dan zonder begeleiding; helemaal alleen met je gedachten.

Dit verhaal wilde ik even delen. Ik had nooit verwacht dat een kloosterweekend me dit zou brengen. Ik ging er volledig open in en ben er een stuk rijker van terug gekomen. En ik ben benieuwd. Lukt het jou om dagelijks een moment van complete stilte te implementeren in je leven?

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

[instagram-feed num=4 cols=2]

Best gelezen blogs

Life of Maart week dagboekje #9

Het was me weer een bewogen week, het kwik steeg verbazingwekkend hoog, dwalend door de heide van Eindhoven, drie winacties online en een hoop nieuwe inspiratie verder. Stilzitten is in elk geval niks voor mij, dat is wel weer duidelijk ;-). Lees je gezellig mee?

Lees artikel »

Misschien vind je dit ook interessant