GASTBLOG: All lives matter

Vandaag wil ik een blog met je delen wat iets heel anders is dan waar ik normaal over schrijf. Het is nu een veel besproken onderwerp en is nog ontzettend beladen. Toch wil ik deze blog delen, ik denk namelijk dat het heel goed is om er wel over te blijven praten met elkaar. Deze blog is geschreven door Willeke, leerkracht in opleiding en staat op het moment voor de klas in groep 7 / 8, ook daar is dit een veel besproken onderwerp. Staat er iets in waar je het niet mee eens bent of wil je een andere aanvulling geven, laat het dan achter in de reacties, stuur mij een DM op instagram of een mail.

Black lives matter

Een statement waar ik volledig achter sta. Maar er is daarnaast nog iets wat ik heel belangrijk vind: all life’s matter. Ik was blij verrast om te zien hoeveel mensen van zich laten horen tijdens wereld discussies zoals deze. Van alle kanten komen er persoonlijke verhalen van mensen die gediscrimineerd worden of mensen die zijn op gegroeid in een omgeving met verschillende huidskleuren en culturen. Ook zie je tegenreacties van mensen die benoemen dat niet alleen ‘zwarte’ mensen worden gediscrimineerd, maar ook blanke of licht getinte mensen worden gediscrimineerd. Wilders die benoemd dat het heel leuk is al dat staken, maar we zitten ook nog midden in een Corona crisis waarbij de anderhalve meter moet worden gehanteerd. Daar tegenover burgemeester Halsema die vindt dat voor zo’n wereldwijd statement de anderhalve meter éven iets minder belangrijk is. En het aller mooiste aan al deze reacties vind ik; het zijn allemaal meningen.

Het valt me op dat er op social media onwijs fel gereageerd wordt op de meningen van anderen. Als jij je mening uit, kan het zomaar zijn dat je een felle reactie krijgt van iemand die het niet met je eens is. Dat iemand het niet met je eens is, is logisch. Iedereen denkt anders, is anders en heeft andere normen en waarden. Maar boos reageren omdat je het niet eens bent met de mening van een ander vind ik niet logisch.

Neem deze discussie. Ik las de reacties onder de post van Monica Geuze. Monica postte een zwarte afbeelding op haar Instagram en heeft in een vlog verteld waarom ze mee doet aan dit statement én hoe ze dat doet. Vervolgens komt hier de volgende reactie op: “ik hoop dat je dit doet omdat je er zelf achter staat en niet omdat het nu een trend is”. Dit laat zien dat deze persoon het belangrijk vindt dat de boodschap niet wordt vergeten, iemand die het belangrijk vindt dat je er ook echt achter staat als zoiets post. Prima dat deze persoon even zijn zorgen uit. Hier wordt op gereageerd door andere instagrammers dat dit aannames zijn en dat zij vinden dat die niet kloppen. Iemand reageert dat het ook nooit goed is wat je post. Er wordt zelfs benoemd dat Monica dit in haar vlog verder toelicht. Vervolgens komen er een paar hele felle reacties, geen onderbouwing maar kreten als: “houd toch je pleurissmoel”, “optiefen” en misschien nog wel de ergste (vind ik als juf zijnde) “domme vmbo’er”. Wat dit te maken heeft met de eerdere mening van deze persoon, geen idee.
Dat is eigenlijk hetzelfde als zeggen “je mag alles zeggen wat je denkt, zolang je er maar hetzelfde over denkt als ik”.

Het statement “black life’s matter” gaat erover dat levens belangrijk zijn, dat iedereen er toe doet, dat er geen discriminatie moet zijn. En dan kom je aan met een kreet als “domme vmbo’er”. Ik vind dat dit soort kreten ook ontzettend discriminerend zijn. Je oordeelt namelijk over iemand zijn manier van leren, wat totaal los staat van wie deze persoon is. Hoe kun je tégen discriminatie zijn, als je er zelf net zo hard aan mee doet?

Meningen

Meningen, vind ik de basis voor een sterke samenleving. Meningen zijn in Nederland ook de basis van de politiek. Maar waarom wordt iemand uitgescholden als hij of zij zijn mening deelt? Dat is eigenlijk hetzelfde als zeggen “je mag alles zeggen wat je denkt, zolang je er maar hetzelfde over denkt als ik”. Juist door met elkaar in gesprek te gaan over verschillende meningen, verscherp je jouw eigen mening, onderbouw je jouw mening en kun je tot de conclusie komen dat je het op sommige vlakken toch wel met elkaar eens bent. Of dat je het niet met elkaar eens bent, maar ook dat is oke.

Dus laten we alsjeblieft met zijn alle strijden voor gelijkheid, tegen discriminatie en racisme! Maar zonder elkaar af te branden op de mening van die ander en juist door wél met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. Alle levens tellen en alle meningen ook!

Liefs,

Willeke

Deze blog is geschreven door Willeke. Ze is leerkracht in opleiding, 20 jaar en geeft les aan bovenbouw klassen. “Wat ik juist zo ontzettend leuk vind aan kinderen in de bovenbouw leeftijd, is dat ze zelf een eigen een mening beginnen te vormen. Je merk dat deze leerlingen van alles te zien krijgen via het (jeugd)journaal en social-media. Dit roept een reactie bij ze op. Hoe mooi en leerzaam om hier als leerkracht op in te spelen! Juist het thema ‘meningen vormen’ en hierover in gesprek gaan en debatteren zijn hele leerzame vaardigheden waarvan ik vind dat alle kinderen deze moeten ontwikkelen. En hoe mooi dat ik daar als leerkracht mijn steentje aan kan bijdragen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

[instagram-feed num=4 cols=2]

Best gelezen blogs

Life of Maart week dagboekje #9

Het was me weer een bewogen week, het kwik steeg verbazingwekkend hoog, dwalend door de heide van Eindhoven, drie winacties online en een hoop nieuwe inspiratie verder. Stilzitten is in elk geval niks voor mij, dat is wel weer duidelijk ;-). Lees je gezellig mee?

Lees artikel »

Misschien vind je dit ook interessant