Het spelletje dat Instagram heet

We leven in een wereld waar social media onderdeel is geworden van ons leven. En als jij denkt dat dat bij jou niet het geval is, WhatsApp valt ook onder de sociale media ;-). Maargoed, je komt daar dus mee in aanraking en dat heeft impact. Impact op hoe jij over iemand anders denkt, maar ook impact over hoe jij over jezelf denkt. En dat laatste is waar ik vandaag even iets over kwijt wilt.

Instagram, toen het ooit begon, was het een medium wat om de afbeelding draaide. Je postte iets van wat je had gezien, wat je had gemaakt of wat je tegenkwam. Je deelde dit op jouw account zodat jouw vrienden konden zien wat je had gedaan/gebakken/gezien, zonder dat je ze dat afzonderlijk hoefde te sturen. Een hele makkelijke manier van communicatie dus. Toen werd het populairder, intensiever gebruikt, maar vooral door veel meer mensen gebruikt. Massaal gooide iedereen foto’s online, maar omdat alle profielen (in het begin) open waren, kon jij dus ook mensen volgen die je niet kende, en andersom. Mensen die mooie foto’s postte kregen meer vrienden, we noemen het ‘volgers’.

En nu is het uitgegroeid tot een mega groot platform waar iedereen foto’s deelt, van zijn of haar leven. Nog steeds is het zo dat als jij mooie foto’s maakt met een sterke caption, dat jij veel volgers krijgt. Ondertussen zijn het geen plaatjes meer van wat jij hebt gezien, (mee)gemaakt of gedaan. Het zijn nu foto’s waar je zelf op staat, want toen de selfie de wereld in werd geslingerd (en filters ect) werd het perspectief van de fotograaf achter de camera veranderd naar de fotograaf die zichzelf + een voorwerp op de achtergrond op de foto kon zetten.

Het is een heel psychologisch verhaal, maar in het kort komt het erop neer dat mensen ervan houden om ‘geliefd’ en ‘gewild’ te zijn. Een positieve reactie of een like zorgt voor een geluksgevoel en dan vraagt je lichaam naar meer. Dus post je nog een foto, waarop je weer likes en reacties krijgt. En de rest van het verhaal ken je.

Wat is mijn punt nu met deze blog? Ik merk/ ik heb ervaren dat soms mensen denken dat instagram 100% echt is. Ik kan je verzekeren, dat is niet het geval. Ik neem mezelf even als voorbeeld, maar ik weet dat dit bij veel meer instagrammers (zo niet iedereen is). Het is niet mogelijk om alles te posten, dus wat doe je, je kiest momenten op de dag die je wilt delen. Als je kan kiezen tussen de verschillende dingen om te posten, is de eerste gedachte om je succes momentjes te delen. Oerinstinct, gebruik, maar ook eigen geluk, als je deelt dat iets goed ging, geniet je er extra/nog een keer van.

Ik probeer steeds vaker ook de minder leuke dingen te delen, als ik een keer mijn dag niet heb, als mijn haar warrig zit, foto’s zonder make up (hier kom ik zo even op terug), als mijn lichaam niet perfect/geforceerd in beeld is. Dit doe ik heel bewust om te laten zien dat mijn leven niet perfect is, omdat ik weet dat ik veel volgers heb en ik niet mezelf beter wil voordoen dan ik ben. Het is niet leuk om een ‘minder goede’ foto te delen, want reken maar dat ik reacties krijg over het gat dat in mijn sokken zit, mijn oog die hangt (JA deze opmerking heb ik serieus een keer gehad!) als ik geen make-up draag of over het feit dat ik depressief klink als ik eerlijke blog schrijf over hoe ik me voel die niet alleen maar over rozengeur en maneschijn gaat.

Zeg twee/drie jaar geleden betrapte ik mezelf erop dat ik snel nog even een mascaraatje op deed voor ik een foto maakte. Dan kwamen mijn ogen beter uit. Maar ik sportte zonder make-up, want dat is veel beter (maar ook veel chiller: voorbeeld hardlopen door de regen. Tip: draag geen make-up). Conclusie, dat ging niet meer gebeuren, wat een onzin! Maar dat zag je wel meteen in het aantal likes dat ik op een foto kreeg. Ondertussen, volledig geaccepteerd, maar toch, het is wel even een drempel die je over moet.

Ik vind het namelijk mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat JIJ – de lezer van mijn blog, de volger van mijn instagram – een goede indruk krijgt. MAAR ik wil met deze blog vertellen dat het maar zo’n 70-80% van mijn leven is wat je ziet op ‘the gram’. En dat is het spelletje dat instagram heet, speel gerust mee, maar ken de gebruiksaanwijzing.

Laat je niet gek maken door wat je allemaal ziet, reken maar dat het aan de andere kant van de camera helemaal niet zo rooskleurig is dan als het soms doet lijken. Laat je inspireren, motiveren of misschien zelfs beleren, maar ga je alsjeblieft nooit met een account vergelijken.

Liefs,

Maartje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

[instagram-feed num=4 cols=2]

Best gelezen blogs

Misschien vind je dit ook interessant