Persoonlijke update: een boek schrijven part I

Toen ik had aangekondigd op instagram dat ik een boek ging schrijven werd ik overladen met lieve reacties. Ontzettend veel berichtjes en mensen uit mijn omgeving die naar mij toekwamen om te vertellen dat ze het zo knap vonden wat ik ging doen. Wat ze niet wisten was dat ik al ruim drie maanden aan het brainstormen, schrijven en uitwerken was. Maar deze post gaf mijn ego een boost, ik had ontzettend veel motivatie en ik stond elke dag te springen om te mogen schrijven.

Ruim achthonderd vind-ik-leuks en bijna tweehonderd reacties. Toen ik begon met schrijven en wist dat ik het in eigen beheer ging uitgeven had ik meteen een rekensommetje gemaakt. Naja, maak daar maar een rekensom van. Een aantal weken heb ik getwijfeld over de prijs van mijn boek en hoeveel ik er wilde gaan bestellen. Hoe meer ik er bestel hoe goedkoper het wordt en hoe meer mensen de boodschap die ik wil overbrengen krijgen. Na al die reacties en likes had ik een grove schatting gemaakt. Het boek moest sowieso in de pre-order, want hoe hard ik ook spaar, als student zou ik het niet voor elkaar krijgen om alles bij elkaar te verzamelen voor het einde van het jaar.

Ik bleef schrijven, leerde nieuwe dingen, dook de literatuur in en mijn voelsprieten stonden altijd aan. Ik heb wel tientallen documentaires gekeken, podcasts geluisterd en vooral heel veel wetenschappelijke artikelen gelezen. Daarnaast dook ik in mijn eigen verleden, wat had ik eigenlijk al veel meegemaakt! Ik vroeg mijn ouders naar verhalen, zocht oude foto’s terug en las oude dagboeken die ik ooit had bijgehouden. De woorden vloeide over het papier, aan creativiteit geen gebrek!

Toen was het zover, ik had een webshop laten bouwen en mijn boek ging in de verkoop. Na al die hoopgevende berichtjes die ik in de tussentijd had ontvangen was ik voorbereid op een groot succes. In mijn gedachte had ik die duizend boeken al verkocht en was de tweede druk al bijna klaar, haha! Die eerste dag zijn er zeven boeken verkocht, inclusief het boek dat mijn ouders hebben gekocht. Ik was die dag samen met Maartje (@maartjemaria.com) en vertelde dat ik wel had verwacht dat het wat harder zou gaan met de verkoop. Ze stelde me gerust, bij haar was het begin ook een beetje stroef gegaan, maar uiteindelijk heeft ze wel die vijfhonderd boeken verkocht binnen een jaar. Oké dan.

Ondertussen werkte ik aan een werkboek. Eerst was het plan om de praktische opdrachten door het boek heen te plaatsen maar voor het overzicht leek het mij toch praktischer om er een apart document van te maken. Het werd een e-book. Deze kon meteen al online, mensen konden er meteen mee aan de slag en ze zouden al een voorproefje krijgen van mijn boek. Voor mijzelf liet ik het werkboek eenmalig afdrukken, dat leek me ontzettend gaaf! Toen ik op mijn instagram story’s deelde dat ik het werkboek had laten drukken stroomde mijn DM vol. Iedereen wilde de geprinte variant, ‘want dat was zoveel leuker!’ Ik heb er over getwijfeld, een e-book laten printen vergt een nieuwe lay-out en een update. Ik zette alles van Canva (online bewerkingsprogramma) over in inDesign, liet het nogmaals controleren op spelling en deed een fotoshoot om ervoor te zorgen dat het werkboek van hogere kwaliteit werd.

De pre-orders werden met de dag minder. Ik wilde er ook niet alleen maar over delen op mijn instagram, want een over-kill kan juist aafrechts werken. Ik deelde mijn hardlooprondjes, ontbijtjes en nieuwe duurzame life-hacks. Maar in mijn hoofd gingen alleen maar gedachtes om over hoe ik dit boek én werkboek moest gaan verkopen. Online vond ik gratis cursussen, downloadde ik e-books met tips om te verkopen via instagram en bevroeg ik meiden die al eerder iets hadden verkocht via een eigen webshop. Doordat ik ‘behind the scene’s’ deelde op mijn instagram story’s kwamen er af en toe weer pre-orders binnen. Deze bevatte een lieve note van degene die het had gekocht en dat motiveerde mij enorm!

Intussen was ik met schrijven zo goed als klaar. Mijn gedachtes stonden op papier en nu hoefde ik het alleen nog maar uit te werken. Miriam en Loes zouden mijn teksten gaan controleren op taal, grammatica en spelling. Per hoofdstuk stuurde ik de teksten door en werkte ik ze zelf ook steeds iets verder uit. Ik kreeg ze terug met feedback en dat was ontzettend waardevol. Ik heb denk ik alle tekst ondertussen wel vier keer gelezen en aangepast. Je hoeft geen held te zijn in spelling als je een boek wilt schrijven, het enige wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen, creativiteit en hele lieve vrienden die je willen helpen.

Het werkboek was af en na zeven versies naar de drukker te hebben verstuurd kon het werkboek na ruim drie maanden geprint worden. Er viel een last van mijn schouders, het was zoveel werk om de juiste kleur zwart en nog meer van dat soort kleine details aan te passen dat toen het eindelijk allemaal gelukt was echt een opluchting was. Toen kwam de factuur. 50% aanbetaling voor het drukken en 50% bij ontvangst. Ik had vijf werkboeken verkocht en ik had er duizend besteld. Gelukkig had ik een aantal goed betaalde samenwerkingen via instagram lopen en is het mij gelukt om het eerste deel zelf voor te schieten. Stiekem had ik toch wel gehoopt dat ik ondertussen genoeg verkocht zou hebben om in elk geval de eerste lading te dekken.

Het werkboek was naar de drukker, maar het boek had dus even wat minder aandacht gekregen. Ik pakte het snel weer op en kwam erachter dat er nog best wat dingen niet (goed) in stonden. Tot in de avonduren bleef ik schrijven, aanpassen en bewerken. Soms las ik iets en dacht ik, ‘dit is zo sterk, dit heb ik echt heel goed verwoord!’ Soms las ik stukken en dacht ik, ‘mmm nee, de boodschap is toch anders’. Hele alinea’s verdwenen, werden herschreven en werden toegevoegd. Maar langzaam maar zeker begon het echt vorm te krijgen.

In mijn omgeving hoorde ik allemaal positieve geluiden: ‘Wat gaat het goed he Maart, met dat boek van je!’ en ‘wat ben je lekker bezig, ik zie dat het ontzettend goed gaat met het schrijven’. Ik lachte lief terug en bedankte ze. Maar in mijn hoofd werd de vraag – en de stress – alleen maar groter. Hoe kan het nu dat er zoveel mensen enthousiast zijn, maar er nog geen dertig boeken zijn verkocht? Ik heb altijd gezegd dat ik geen geld hoef te verdienen met dit boek: ik wil de boodschap van duurzaamheid, gezondheid en fitheid delen en ik wil mensen inspireren om duurzamer te leven op een gezonde manier. Maar duizenden euro’s verlies draaien had ik niet ingecalculeerd.

En nu zijn we hier, vandaag. Op het moment ligt het werkboek bij de drukker en heb ik geld apart gezet om zometeen de overige 50% te kunnen betalen. De teksten van mijn boek worden as we speak gecontroleerd door twee geweldige meiden die in hun vrije tijd voor mij aan het werk gaan om mijn taalfouten eruit te halen. En ik ben druk bezig om extra uren in de winkel te werken en goed te onderhandelen voor nieuwe samenwerkingen op instagram om zometeen mijn boek te kunnen laten drukken in November.

Ik deel dit verhaal om te laten zien dat het leven niet alleen maar uit succes bestaat. Ik hoef geen medelijden, ik red het echt wel. Daar maak ik me geen zorgen om. Maar ik struggle ook. Ik ervaar ook stress, angst en onzekerheden. That’s life. Die tweeduizend boeken die er dit jaar allemaal in mijn kamertje van 15 vierkantemeter worden bezorgd ga ik verkopen, op een of andere manier. Daar ga ik alles aan doen. En ik heb nog geen idee hoe ik dat moet gaan aanpakken, dus als je tips hebt slide dan vooral in mijn DM of mail, hah! En in de tussentijd ga ik genieten van de dingen die ik al wel heb, namelijk het proces van het schrijven van een boek.

Ik heb het gewoon geflikt om van mijn droom realiteit te maken. Ik heb een eigen boek. En een werkboek! Als jij mij een jaar geleden had gevraagd naar de situatie nu had ik niks van wat er op dit moment gebeurt kunnen voorspellen. Mede dankzij COVID-19 uiteraard. Maar, man man man, wat ben ik trots op mezelf. Ik ben gewoon een boek aan het schrijven en het is bijna af. Ik kan niet beschrijven hoe gelukkig dat me maakt. Dit had ik nooit durven dromen en nu is het realiteit. Hoe erg ik ook kan balen van die orders die (nog) niet komen, als ik uitzoom en naar het gehele proces kijk heb ik het echt ontzettend goed voor elkaar. Ik heb er vertrouwen in dat jij het boek gaat kopen, dat er met de feestdagen boeken cadeau worden gegeven en dat deze hele situatie waarin we nu zitten zorgt voor meer bewustzijn, zelfliefde en duurzaamheid.

Het is een heel verhaal geworden, maar dit was mijn persoonlijke update over het schrijven van een boek part I. Wanneer het boek uit is, in December zal ik het vervolg schrijven. Tot die tijd zal ik je vermaken met mijn content op instagram 😉

Als je vragen, tips of ideeën hebt, schroom vooral niet om een mailtje te sturen naar info@lifeofmaart.nl

Geniet van je weekend,

Liefs,
Maartje

2 reacties op “Persoonlijke update: een boek schrijven part I”

  1. Jermaine Maaijen

    Super trots op je! Inderdaad lopen zaken niet altijd zoals gepland.
    Ik ben nu bezig met het lezen van een ander boek. Zodra deze uit is ga ik die van jou bestellen:-) Gewoon omdat ik het zo tof vind en benieuwd ben wat jouw filosofie op het leven is.

    1. Dankjewel Jermaine, heel leuk om te horen! Je hebt nog tot december om je oude boek uit te lezen want daarna komt die van mij pas binnen ;-)! fijne dag nog! Liefs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

Best gelezen blogs

Misschien vind je dit ook interessant

DIY: Bergenmuur

Zoals je misschien op mijn instagram voorbij hebt zien komen ben ik recent verhuist naar een appartement met een hockeyvriendin. Mega gaaf om de stap

Lees artikel »