4x tips om een duurzaam diner te organiseren!

Afgelopen weekend vierde ik mijn 21-diner - WAT EEN HEERLIJK FEESTJE WAS DAT! Maar in de voorbereiding liep ik nogal tegen wat struikelpunten aan, ik wilde een fantastisch perfect diner organiseren maar tegelijkertijd letten op mijn portemonnee en het milieu. Want laten we eerlijk zijn, plastic bekertjes/bestek en kiloknallers zijn toch echt niet meer van deze tijd.


Ik besloot afgelopen zomer al dat ik een diner wilde geven, zocht heel pinterest af naar de perfecte plaatjes en de leukste ideeën en maakte een concept moadboard. Het thema van het diner was autumn chique met een dresscode; black with a touch of gold. En ik had het al helemaal bedacht; alles moest perfect en kloppen.

Tot ik het plan realistisch ging bekijken en ik tot de conclusie kwam dat als ik dit allemaal wilde gaan organiseren dat ik ten eerste straat arm zou zijn en ten tweede na het diner opgezadeld zou zitten met 15 borden, 15 setjes bestek, 15 glazen ect. Al met al; al mijn ideeën werden in 1 klap van tafel geveegd. Op dit moment had ik de blog die jij nu aan het lezen bent heel hard kunnen gebruiken, ik wist het namelijk even echt niet meer. Hoe - in hemelsnaam - moest ik een super mooi, fancy, chique diner gaan neerzetten zonder honderden nieuwe artikelen aan te schaffen?


Gebruik servies dat je al hebt, leen het van iemand of ga langs de kringloop.

Heb je al hele mooie spullen op zolder liggen, georven van een grootmoeder, gebruik dan wat je al hebt! Je kan het bijvoorbeeld aanvullen met servies dat je nu dagelijks gebruikt, door verschillende bordjes op elkaar te zetten en meerder glazen en bestek naast het bord te leggen ziet het er al super chique uit. Heb je nog steeds niet genoeg? Vraag dan of je wat kan lenen van buren en/of vrienden/familie of loop even langs de kringloop! Ik koos ervoor om het allemaal te doen! Met het witte servies van mijn ouders, de losse borden van mij (voor mijn food foto's heb ik die ooit aangeschaft), aangevuld met kringloopartikelen had voor iedereen een groot en een klein bord in alle kleuren van de regenboog ;-), maar door het te versieren met een stukje jutte en het bestek er bovenop te leggen, viel het helemaal niet op dat het een allegaartje was van bestek. Het gaf juist een super vrolijk en divers gevoel - in het kader van; iedereen is uniek en mooi op zijn eigen manier. Kijk, zit er zelfs nog een achterliggende gedachte achter het diner ;-)Kies voor herbruikbare versiering

Natuurlijk wil je dat de kamer er mooi uit ziet, dat geeft gelijk super veel sfeer aan het diner. Doe de lampen uit en steek kaarsen aan, kies lampionnen in plaats van ballonnen en gebruik de lampjes uit de kerstboom voor wat extra sfeer verlichting. Multi-functioneel die dingen ;-) En lampionnen kan je klein opvouwen en bij elk feestje weer uit de kast pakken! Ook wilde ik heel graag echt een autumn vibe creëeren, dus mocht ik pompoenen uit mama's moestuintje halen en ging ik de straat op om kastanjes te verzamelen!


Draag oud als nieuw of kies duurzaam als het om kleding gaat!

Wij, en dan heb ik het vooral even over de vrouwen, hebben nogal de neiging om voor elke aangelegenheid een nieuwe outfit te scoren. Niet super duurzaam! Mijn zoektocht naar de juiste outfit ging met ups en downs, maar het is mij tot twee dagen voor mijn verjaardag niet gelukt om iets te vinden wat voldeed aan mijn eisen. Ik wilde; OF een tweedehands jurkje OF een jurkje huren/lenen OF een duurzame jurk. En die zoektocht die ik heb gedaan wil ik jullie besparen, dus hieronder een aantal site's/tips:

  • Huur een jurk! Bij Spinning Closet kan je de mooiste (designer) jurkjes huren voor een schappelijke prijs, super tof! De items die ze hebben zijn prachtig, goede kwaliteit en als je langs gaat in Amsterdam kan je ook nog persoonlijk stijgingsadvies krijgen. Let wel op dat ze overal maar één maat van hebben! www.spinningcloset.com

  • Ga naar een tweedehandswinkels in de stad, overal is er wel eentje in de buurt! Google even waar jij een leuke shop kan vinden bij jouw in de omgeving :-).

  • Ga voor duurzaam! Shop bijvoorbeeld bij The Green Labels - een online shop (Nederlands!) waar ze allemaal verschillende duurzame merkjes verkopen. Super overzichtelijk en ze hebben er echt vanalles! Hier heb ik mijn jurkje ook van! Deze is gemaakt van 100% Tencell Lyocell, de meest duurzame en verantwoorde keuze binnen de textiel industrie!! www.thegreenlabels.comBan vlees en vis

De productie en bereiding van vlees en vis is gewoon super slecht voor het milieu, dat is ondertussen wel algemene kennis neem ik aan. Rund en lamsvlees hebben de meeste impact op het milieu, als je kijkt naar naar de hoeveelheid voer dat nodig is voor het vee, om dit te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig. NIET CHILL! Ook biologisch vlees is niet beter voor het milieu helaas. Wekelijks biefstuk eten stoot net zoveel CO2 uit als het volledige stroomverbruik van een gemiddeld huishouden! Bovendien is het natuurlijk super leuk om de gasten te verassen met heerlijke home made vegetarische of zelfs vegan receptjes, wedden dat ze het zelf ook eens gaan proberen! Voor mijn diner ben ik in de boeken gedoken (De Vegabijbel, Oh My Pie, Powerfood The Party Edition) en keek ik op de websites van Lisa Goes Vegan en Puur Suzanne.


(bron: https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/#vergelijk)


Dat waren mijn tips voor een duurzaam diner - dus ben jij binnenkort jarig en wil je samen met je vriendinnen of vrienden lekker wat gaan eten, of ben je nu al druk bezig met het kerstdiner? Met deze tips hoop ik dat je jouw diner kan omtoveren tot een bewuste en duurzame gelegenheid! Gezellig groen genieten!


Liefs,

Maartje

© 2020 Life Of Maart