• Roos Ritmeester

Alles op stop; tijd voor jezelf

Maartje heeft de afgelopen weken een paar keer een Instagram post geplaatst over een stapje terugnemen en tijd voor jezelf maken. Dit is heel belangrijk, maar het is ook heel erg lastig in de wereld van tegenwoordig. Op Instagram stromen leuke foto’s en aankondigingen binnen, Whatsapp laat weer weten dat je 20 ongelezen berichten hebt en de studieopdrachten moeten ook nog afgemaakt worden. Om in deze chaos tijd en ruimte voor jezelf te vinden, kan lastig zijn. In deze blog deel ik ervaringen en geef ik enkele tips waardoor je weer rust voor jezelf kan pakken en je je minder opgejaagd voelt.


Vergelijkingsdrang

De samenleving van tegenwoordig is erop gericht constant doelen te stellen. We willen diploma’s halen, sterke CV’s opbouwen, gezond leven, vriendschappen onderhouden en dan ook nog geld verdienen met bijbaantjes; oh en als het lukt ook nog eens alle zo milieu bewust mogelijk doen... Om aan al deze eisen te voldoen, kan soms knap lastig zijn. Vanwege Social Media en apps als Whatsapp ligt het risico om jezelf voorbij te lopen door middel van vergelijking en competitiviteit nog een stuk hoger. Dit gebeurt dan ook vaak zonder dat we het doorhebben. We scrollen door onze berichten en zien en lezen daar wat anderen doen. Hierdoor kan er al snel een gevoel opborrelen om méér te willen.


Dit is natuurlijk niet altijd verkeerd, en kan in sommige gevallen zelfs goed zijn. In deze blog wil ik echter benadrukken om vaker stil te staan bij wat we al hebben. Als we altijd maar vooruit kijken, dan bestaat de kans om jezelf makkelijk voorbij te rennen in het stellen van doelen en in het aangaan van activiteiten. Door vaker stil te staan bij wat je hebt bereikt en jezelf rust te gunnen om bij te komen van wat je hebt bereikt, gun je jezelf een oplaadmomentje om daarna weer vol energie door te kunnen.


Terug naar jezelf

Persoonlijk ben ik niet zo goed in rust pakken. Het liefst ga ik maar door en pak ik met beide handen alle nieuwe kansen aan. Dit is heel erg leuk, maar vaak kom ik er iets te laat achter dat ik weer te hard heb gerend. Bij mij ligt de oorzaak dan vaak in het blijven plannen van activiteiten zonder naar mezelf te hebben geluisterd. Ik ging dan veel te enthousiast door met stellen van doelen en wilde meegaan met het tempo van de maatschappij.


TIP: zet jezelf regelmatig even op pauze. En dan niet alleen rust pakken, maar maak er ook een reflectiemoment van. Waar ben je dankbaar voor? Waar ben je trots op? Door hier bewust bij stil te staan, kan je soms vanzelf al nieuwe energie krijgen. Hieronder heb ik een aantal tips gezet om weer even terug te keren naar jezelf en een momentje rust te vinden in alle drukte.

Een dagje NIKS

Even een dagje of een dagdeel vrij roosteren van alles. Geen werk, geen studie, geen vrienden, geen verplichtingen en -als het even kan- geen social media. Een moment zonder input van foto’s, berichten of deadlines. Even stilstaan bij wat je hebt, doet en kunt. Gewoon een boek lezen, een cake bakken en misschien lekker wandelen of sporten. Dit is jouw dag(deel).Dankbaarheidsdagboek

Lieve schreef al eerder over dankbaarheid. De leuke afspraken die je hebt gehad, het concert waar je heen bent geweest, de uren die je al hebt gedraaid op werk. De tendens is om steeds maar door te gaan zonder even dankbaar te reflecteren. Wat ik de laatste tijd doe, is een dagboek bijhouden met data en dan in 2 zinnen de hoogtepunten van de dag benoemen. Een simpele manier om bij jezelf en bij de mooie momenten stil te staan.


Trots op jezelf

Een ander iets om te doen, is om regelmatig even een moment rust te nemen en dan een lijst te maken van wat je allemaal hebt gedaan/bereikt hebt in de voorgaande periode en waar je trots op bent. Dit kan gaan over afgelopen week, afgelopen maand of zelfs het afgelopen jaar[RR1] . Voorbeelden zijn: de eerste keer dat je rijles had, de eerste keer zelfstandig rijden, een instrument kunnen bespelen, een presentatie goed hebben gehouden, nieuwe vrienden hebben gemaakt, rust genomen voor jezelf, mijlpalen op werk, de hond extra hebben uitgelaten… Noem maar op! Grote en kleine dingen; waar ben je trots op?


Wandelen

Maartje, ikzelf en de andere gastbloggers Lieve en Esther zijn allemaal hardlopers. Toch kan het soms heel rustgevend zijn om gewoon een rondje te wandelen door het bos of door de buurt. Even geen sport, niet zweten, maar gewoon lopen. In tussenuren op de uni wil ik nog wel eens mijn rust pakken door gewoon even in mijn eentje door het Amsterdamse Bos te struinen. Even uit de studiesfeer en weer tot mezelf komen. Regelmatig doe ik dit alleen, maar het is ook heel gezellig om dit samen met vrienden te doen. Rust voor jezelf, voor anderen en het is ook meteen een gezellige activiteit die buiten de online wereld van telefoons en laptops de vriendschapsbanden kan versterken.

Ik hoop dat deze blog je inspireert om weer een moment stil te staan bij jezelf. Bij je eigen wensen, je eigen krachten en bij alles wat je al bereikt hebt. Even niet naar de toekomst kijken, maar stilstaan. Op dit moment blij zijn met jezelf en alles eromheen. Doe je mee?


Liefs,

Roos


Deze blog is geschreven door Roos, zij is gastblogger voor 'Life of Maart' en zal elke maand een blog delen over duurzaamheid, gezondheid of lekker eten. Lees hier meer over Roos.


Alle blogs van Roos

Zo doe je dat: duurzaam reizen

Ontspullen: meer rust met minder spullen

Vervolg ontspullen: elke dag 5 spullen weg

Alles op stop; tijd voor jezelf

© 2020 Life Of Maart