Alles wat je moet weten over Plastic free-July (Plastic vrije juli)

Ik zag dit begrip een aantal keer voorbijkomen de afgelopen paar dagen. En hoewel ik al zo bewust mogelijk bezig ben met plastic merk ik toch dat soms het gemak het wint van de duurzaamheid. In Juli ga ik dat gemak even aan de kant zetten en zoveel mogelijk plastic-vrij proberen te leven. Hoe ik dat ga aanpakken en wat de WERELDWIJDE challenge inhoud zal ik in deze blog toelichten. Doe jij ook mee?


Om een handje te helpen zal ik ELKE avond in de maand juli een story op mijn instagram plaatsen met een tip hoe jij plastic kan verminderen!

De challenge is bedacht door The Plastic Free Foundation Ltd, een zelfstandige, not-for-profit organisatie. Het is een initiatief dat naar de missie toewerkt naar een wereld waar geen plastic verspilling is. in 2011 zijn de eerste ideeën bedacht ergens in Australië, en in 2018 is het resultaat een wereldwijde award-winning Plastic Free July campaign! Dat resulteerde afgelopen jaar naar schatting in een vermindering van 490.000.000 KG plastic!!!


Maar plastic wordt toch gerecycled?

Klopt, helaas kunnen de verwerkers de grote hoeveelheden plastic op dit moment niet aan. Bovendien zijn er zoveel verschillende soorten plastic dat het recyclen een hele intensieve en kostbare taak is. Producenten vinden het dus niet aantrekkelijk om te recyclen, nieuw plastic levert veel meer geld op!


Wat ik ga doen deze maand is mijn plastic gebruik drastisch verminderen. Het moet natuurlijk wel haalbaar en realistisch blijven, maar waar kan ga ik GEEN tot WEINIG voorverpakte groentes en fruit kopen. GEEN rietjes, GEEN plastic tasjes (gebruik ik sowieso eigenlijk al nooit!) en GEEN plastic flesjes meer. Alles wat ik nu aan plastic in huis heb ga ik zoveel mogelijk her-gebruiken voor ik het in de prullenbak gooi.


Doe jij ook mee aan de challenge? Ik ben benieuwd wat jij gaat veranderen/aanpakken, alle tips zijn namelijk van harte welkom!


Dit moet je weten over single-used-plastic

  • Het plastic dat in de oceaan terecht komt valt uiteen tot microplastic, maar zal nooit worden afgebroken. Zeedieren eten dit, zeedieren eten elkaar. Wij eten zeedieren, uiteindelijk komt het plastic dus terug in je eigen buik!

  • Ongeveer 125 miljard (!) kg plastic per jaar wordt er gebruikt.

  • De plastic soep die in de grote oceaan drijft is 34x zo groot als heel Nederland bij elkaar!

  • Volgens de VN gaan er elk jaar ongeveer 100.000 (!) zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee.

  • 15-40% van het plastic afval komt in zee terecht.

  • De top-3 single used plastic in Nederland zijn tasjes, rietjes en flesjes.

  • verdere grote single-used-plastics: wattenstaafjes (worden vaak door de toilet gespoeld waardoor het in rivieren terecht komt), snackverpakkingen (worden vooral op het strand en openbare gebieden gevonden) in sigarettenfilters (90% van de rokers gooit hun sigaret gewoon op grond, dat zijn zo'n 6 miljard sigaretten per jaar!)


Liefs,

Maartje


Voor meer informatie over plastic-free-july, ga dan naar www.plasticfreejuly.org© 2020 Life Of Maart