De klimaatzaak en het festival

Vorige week was ik bij het klimaatfestival waar mij van alles werd verteld over de klimaatzaak. Huh? Wat is de Klimaatzaak zal je denken. Dat zal ik even in het kort proberen uit te leggen.

Shell, iedereen kent het tankstation wel. Maar wat niet iedereen weet is dat het de grootste milieuvervuiler van Nederland is. Terwijl iedereen, waaronder ik, zijn best doet om iets korter te douchen, minder vlees te eten en de fiets pakt in plaats van de auto is Shell bezig met het zoeken naar nieuwe olievelden en investeert 23-29 miljard in ‘vervuilende energie’ (fossiele brandstoffen) tegenover een investering van 1-2 miljard in groene energie.

Het klimaatfestival is een festival van Milieudefensie waar je allerlei dingen kunt leren hoe beter om te gaan met het milieu. Er was ook een lezing van advocaat Roger Cox. Hij is samen met Milieudefensie een rechtszaak, de Klimaatzaak, begonnen tegen Shell. Ze willen dat Shell gedwongen wordt ook actie te ondernemen tegen klimaatverandering. En nu kan iedereen mede-eiser worden en dan heb ik dus gedaan.

In onderstaand filmpje wordt het nog even wat duidelijker (in 2 minuten) uitgelegd; waarom is er een rechtszaak tegen Shell?

https://youtu.be/X2jP75o6Vyo

Advocaat Roger Cox zei het volgende:

“In het Parijs-akkoord zijn doelstellingen gemaakt; klimaatdoelen. De aarde mag niet meer dan 2 graden opwarmen. Tot nu toe gaat dat niet zoals gepland. Sterker nog, de klimaatdoelen kunnen niet gehaald worden op deze manier”

Waarom wordt Shell aangeklaagd? Er zijn een aantal redenen waarom Shell wordt aangeklaagd en niet een andere milieu vervuiler (want er zijn er natuurlijk veel meer)

  1. De vervuiling is meetbaar, zelfs voldoende meetbaar waardoor een aanklaging mogelijk is.

  2. In het Parijsakkoord (195 landen samen besloten klimaat verwarming minder van 2 graden opwarming is een groot gevaar) staat dat niemand een groot gevaar mag creëren, als dat op een manier voorkomen kan worden. Hier houdt Shell zich op dit moment dus niet aan.

  3. Er vindt een grotere opwarming plaats dan dat is afgesproken. Shell is een grote bijdrager en kan dus juridisch worden aangesproken (2% van de opwarming van de aarde is terug te voeren naar Shell).

De zaak wordt sneller behandeld als er meer mede-eisers zijn waardoor er een beroep op mensenrechten gedaan kan worden, dan wordt het een high-profile zaak.

>> klik hier voor meer informatie over ‘mede-eiser’ worden. 

  1. Als je helemaal naar beneden scrolt dan staan naar ‘veel gestelde vragen’ over waarom je bijvoorbeeld €1 moet betalen, of je mede-eiser mag worden als je minder jarig bent en hoe dat werkt en wat er gebeurt als ‘wij’ de zaak verliezen.

Word jij, net als ik, ook mede-eiser?

Liefs, Maartje

Disclaimer: deze blog is in samenwerking met Milieudefensie geschreven. Dit heeft echter geen invloed op mijn mening dat ik vind dat we samen voor een groen milieu moeten zijn. Iedereen moet meehelpen aan een schonere wereld dus Shell ook.

#Shell #medeeiser #duurzaam #duurzaamheid #klimaatzaak #groeneenergie #fossielebrandstoffen

© 2020 Life Of Maart