• Roos Ritmeester

Dit is de reden dat ook jij planten op je kamer zetten

Planten zijn weer hip aan het worden. Op Instagram komen er veel plaatjes voorbij van kamers die vol staan met planten. Ze leuken de ruimte op, geven sfeer en we moeten ze natuurlijk af en toe water geven. Het is echter niet zo dat planten alleen nuttig zijn als sierelement; uit verschillende onderzoeken is gebleken dat planten ook vele gezondheidsvoordelen hebben. Planten kunnen ons dagelijks leven verbeteren; van minder stress tot betere luchtkwaliteit. Lees je mee?Rustgevoel en minder stress

Uit onderzoeken is gebleken dat planten kunnen helpen in het creëren van rust en het verminderen van stress. Herkenbaar misschien ook wel. Zodra we de natuur in gaan, voelen we ons vaak rustiger en ervaren we minder stress. Dit is ook binnenshuis te merken. Als je een kamer of een gebouw met (veel) planten binnenloopt, voel je je vaak fijner dan als er helemaal geen groen staat. Planten stralen openheid en rust uit. Verder kan het verzorgen van planten ook voordelen met zich meebrengen. Het watergeven, verpotten en verzorgen van planten wordt vaak ervaren als een rustgevende bezigheid en kan stressgevoelens verminderen. Wat mij betreft een geweldige oplossing om stress te verminderen!


Sneller en beter herstel

Bloemen en planten worden vaak gegeven aan zieken. De ziekenhuizen staan er vol mee! Naast dat dit een heel mooi gebaar is, is het zo dat het geven van bloemen of planten de gezondheid ook echt kan verbeteren! Uit een onderzoek aan de Kansas State University is gebleken dat na een operatie het herstel sneller ging, de personen minder vermoeid waren, een lagere bloeddruk hadden en minder pijn ervaarden dan de patiënten in een kamer zonder bloemen of planten. Een kamer die uitzicht had op de natuur had dezelfde effecten. Hoe cool is dat!Betere luchtkwaliteit

Overdag halen planten CO2 uit de lucht en zorgen ze voor het produceren van zuurstof door middel van fotosynthese. Ook halen planten zogeheten VOC’s uit de lucht. Dit zijn vervuilende stoffen die afkomen van tapijten, verf, reinigingsmiddelen, toners en inkten. Deze stoffen kunnen zich ophopen in de lucht en de ogen en huid irriteren. Planten zuiveren deze stoffen uit de lucht en kunnen dit beperken. Ook de schadelijke stoffen uit sigarettenrook kunnen door de bepaalde planten uit de lucht gefilterd worden.

Tip: De luchtzuivering werkt het best als de planten weinig stof op de bladeren hebben en voldoende zonlicht krijgen.


Productiever

In een plantrijke omgeving kunnen we productiever werken. Verschillende studies met onder andere zakenmannen/vrouwen en studenten hebben aangetoond dat we ons makkelijker concentreren op taken en ons geheugen versterkt in een plantrijke omgeving. Hierdoor kunnen we productiever werken. Uit een studie van de Universiteit van Michigan is zelfs gebleken dat ‘studeren onder invloed van planten’ het geheugen met 20% kan verhogen. Het kijken naar het stukje natuur – in dit geval planten – heeft een herstellende werking op de zogeheten ‘aandacht spier’ die zorgt voor bovengenoemde effecten. Misschien zijn planten dus wel dé manier om je studiepunten omhoog te helpen 😉


Minder snel ziek

Naast sneller herstel, kunnen planten er ook voor zorgen dat we minder snel ziek worden. Planten zorgen er binnenshuis voor dat de luchtvochtigheid wordt verhoogd en de lucht wordt gereinigd. Een Noorse studie vond dat hierdoor minder vaak droge huid, verkoudheid, droge keel en droge hoesten voorkwamen. Andere studies hebben laten zien dat een verhoogde vochtigheid ook verband houdt met een vertraagde overdraging van het griepvirus en minder allergieën.

De voorbeelden van hierboven zijn een greep uit (gezondheids)voordelen die planten kunnen hebben. Sommige planten kunnen zorgen voor betere slaap, hebben een helende werking en zijn daarnaast ook nog eens goed voor je humeur. En als laatste is het natuurlijke zo dat planten ook gewoon super leuk staan in een kamer. Dus; haast je naar de tuincentra en haal (meer) planten in huis!


Duurzame bloemen- en plantenwinkels:

Niet bij alle planten- en bloemenwinkels wordt gelet op duurzaamheid. Sommige planten komen uit verre landen en deze reis brengt veel uitstoot met zich mee. Op internet kan je informatie vinden over welke planten dit vooral zijn. Voorbeelden zijn de Ficus en de Yucca. Ook wordt er niet bij alle winkels gelet op bestrijdingsmiddelengebruik.


Tegenwoordig zijn er echter steeds meer bloemen- en plantenwinkels die zich richten op duurzaamheid. Voorbeelden zijn de (web)shops Sprinklr, Biologische Planten, Ogreen, Fair Flora, Natural Bulbs. Ook is er bij Intratuin een kleine sectie met biologische planten.


Liefs,

RoosAlle blogs van Roos

Zo doe je dat: duurzaam reizen

Ontspullen: meer rust met minder spullen

Vervolg ontspullen: elke dag 5 spullen weg

Alles op stop; tijd voor jezelf

Zo makkelijk kan vegan eten zijn!

Zo makkelijk kan vegan eten zijn, het eetdagboekje!


© 2020 Life Of Maart