• Lieve Peters

Het belang van dankbaarheid

Tegenwoordig zie je het steeds vaker voorbij komen: boekjes of journals waarin je opschrijft waar je dankbaar voor bent. Doordat we vaak zo meegesleurd worden in de hectiek van de dag, zijn we ons dikwijls niet meer bewust van de dingen waar we dankbaar voor mogen zijn. We balen van het gedrag van onze collega´s of de hoge werkdruk die heerst. Dankbaar zijn is belangrijk en heeft, volgens onderzoekers, zelfs effect op de mate van zelfcontrole. Interessant!


Zelf merk ik, dat wanneer ik mij down of ontevreden voel, het relativerend werkt om te denken aan de dingen waar ik dankbaar voor ben. Mijn lieve vriend die mij dan opvrolijkt met geruststellende woorden of een knuffel, of mijn lieve vriendinnen die mij vertellen dat ze trots op mij zijn. Dankbaarheid zet het leven in perspectief. Persoonlijk denk ik ook dat het je een mooier en aantrekkelijker mens maakt. Je “ziet” meer om je heen en ervaart alles intenser. Je kijkt vrolijker naar de wereld. Ook zou dankbaarheid leiden tot meer veerkrachtigheid. Zo zou je beter kunnen omgaan met tegenslagen en stressvolle gebeurtenissen.
Naast bovenstaande effecten, heeft het ervaren van dankbaarheid zelfs positieve, fysieke effecten. Zo leidt dankbaarheid volgens Emmons en Stern (2013) tot een verlaagde bloeddruk en een verbeterd immuunsysteem. Daarnaast zijn dankbare mensen eerder geneigd de helpende hand naar anderen uit te steken en zullen ze eerder willen samenwerken. Dit klink heel tof toch?


Ook onderzoekers DeSteno, Duong, Lim en Kates (2019) publiceerden recentelijk een onderzoek. Hierbij er gekeken werd naar een verband tussen dankbaarheid en de mate waarin mensen geneigd waren om “vals te spelen”. In het onderzoek waren er drie groepen:

  • Mensen aan wie gevraagd werd iets op te schrijven waar ze dankbaar voor waren

  • Mensen aan wie werd gevraagd een moment op te schrijven waar ze gelukkig waren

  • Mensen die een typische dag uit het leven moesten beschrijven

Aan het einde van het onderzoek werd er een kop en munt spel gespeeld dat bepaalde hoeveel de deelnemers betaald kregen voor hun deelname aan het onderzoek. Kop leverde meer geld op dan munt, maar de onderzoekers gaven iedereen hetzelfde resultaat: munt. Vervolgens moesten de deelnemers aangeven of ze kop of munt hadden en dus of ze meer betaald zouden moeten krijgen voor hun deelname aan het experiment.


Wat blijkt? De mensen die geschreven hadden over de dingen waar ze dankbaar voor waren, gaven grotendeels eerlijk aan dat ze ´munt´ hadden en dus niet meer geld kregen. Daarentegen gaf 50 procent van de andere twee groepen aan dat ze ´kop´ hadden en dus meer geld wilden. Wanneer je dankbaar bent, ben je eerder geneigd om eerlijk te zijn, je voelt een soort van ”sociale verplichting” naar anderen toe om niet te liegen.


Zoals ik hierboven beschreef is het zo belangrijk op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat je vanmiddag een naar gesprek had met je baas of een onvoldoende had voor een opdracht is zeker heel erg klote en verdrietig en dit gevoel mag er zijn, maar herinner jezelf vervolgens aan die mooie dingen waar je dankbaar voor bent (lieve mensen om je heen, een baan, de vrijheid te doen en laten wat je wilt, die voedzame maaltijd die je voor jezelf maakte vandaag etc).


Door op te schrijven en stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, kun je beter relativeren en krijg je letterlijk meer lucht. Je dag krijgt weer meer kleur en de nare gedachtes van vandaag verdwijnen naar de achtergrond. JA, deze mindere dag of dat stomme gesprek mag er zijn, MAAR het is maar zo´n klein onderdeel van hetgeen jij bent en hebt in het leven. Dit gevoel verdienen we allemaal!Ik denk dat het voor iedereen persoonlijk is op welke manier je nadenkt over en uiting geeft aan dankbaarheid. Voor de één helpt het om een klein boekje bij je te hebben waarin je je lichtpuntjes opschrijft. Tegenwoordig heb je talloze hippe, leuke boekjes! Echter, voor anderen is het gemakkelijker om erover na te denken of het te bespreken met mensen om hen heen.


Schrijf jij op waar je dankbaar voor bent?


Liefs,

Lieve


Deze blog is geschreven door gastblogger Lieve


© 2020 Life Of Maart