Hoe maak ik tijd voor mezelf terwijl ik niet eens tijd heb voor al mijn andere dingen?

Druk wordt gezien als normaal. Dan zijn we goed bezig, voldoen we aan de norm en werken we kei hard voor onze doelen. Als je niet druk bent, ben je lui, en is het 'logisch dat je bijvoorbeeld niet zo breed hebt of niet gelukkig bent'. Terwijl juist ontspanning zo belangrijk is!


Als je overweldigd raakt door alle prikkels en emoties wat hoger oplopen denk dan aan het volgende:

“Don’t believe your feelings, believe your values.”

Bewust leven met intentie betekent dat je moet jouw eigen fundamentelen normen en waarden moet begrijpen en daarna dus actief deze moet gaan naleven. Het is meer dan een minimalistische slaapkamer van pinterest of een motiverende quote in je instagram story. Het kost tijd, motivatie en geduld. Je moet leren bewust te leven. Ik ging op onderzoek uit; alle tips, trucjes en andere handvaten die je nodig hebt om bewust te leven en meer tijd voor jezelf te creëren.

Je kent het misschien wel; jouw leven is gebaseerd op jouw keuzes. En met elke keuze die je maakt kom je een stukje dichterbij jezelf - tenzij je je laat beïnvloeden door anderen. Voor iedereen is dit anders, iedereen heeft zijn eigen geloven, overtuigingen, normen en waarden, maar voor iedereen geldt: het is een proces dat continu in beweging blijft en waar jij op elk moment invloed op kan uitoefenen.

Intentional living means understanding your fundamental beliefs and values and then actively living your life in line with those values.

Maar wat zijn die 'fundamenteel beliefs and values' dan precies? Dat is heel persoonlijk, maar wel heel belangrijk dat je je daar bewust van bent! Wat is het verschil tussen jouw eigen motivatie en het verwachtingspatroon van jouw omgeving? Ga na in verschillende situaties, 'wat was de keuze die ik toen gemaakt heb? Sta ik daar nog steeds achter?'. Op deze manier wordt je bewust en kan je wellicht een patroon herkennen in jouw keuzes. Als er nu een volgend vraagstuk zich voordoet is het veel makkelijker om een bewuste keuze te maken waar jij 100% achter staat.

Intentional living is more than setting thoughtful plans. It’s also about how you react when those plans are suddenly thrown out the window.

Laat je niet beïnvloeden door sociale media of meningen van anderen. Natuurlijk kan je andere meningen meenemen als jullie het met elkaar eens zijn, dan versterk je elkaar juist! Maar 'stay true to yourself' en zorg dat jij keuzes maakt waar JIJ gelukkig van wordt.


Bewust leven is iets wat je kan leren - ik zit zelf ook nog midden in dit leerproces. Iets wat je blijft ontwikkelen en updaten, omdat je door elke ervaring rijker wordt en meer kennis en inzicht zult krijgen. Hierbij een aantal handvatten en tips hoe je dat aan kan pakken.


Rooster daadwerkelijk 'me-time' in. Pak je agenda en zorg dat je elke dag een moment 'blokt' voor jezelf. Wat je dan gaat doen is aan jouw, maar het is net als sporten; als je het inplant ga je het doen!

Ruim op. Een rustigere en minder rommelige omgeving kan voor een relaxer gevoel geven. Roos schreef daar een tijdje geleden een uitgebreide blog over, lees hem hier!


Wees niet te hard voor jezelf. Als het een keer niet lukt of het gaat niet zoals je had verwacht, no worries! Het is oké om een fout te maken of als iets gewoon niet lukt. Probeer het om te zetten naar iets positiefs. Wil je het echt graag goed doen, probeer het nog een keer, maar anders laat het vooral lekker gaan. Er zijn nog zoveel andere dingen die je kan doen, of andere wegen om op het zelfde einde te komen. Geef het wat tijd.


Schrijf het op! Zit je ergens mee, heb je veel ideeën, of is er even kortsluiting daar boven? Voor mij werkt het heel goed om het even visueel te maken en op te schrijven of uit te tekenen. Door het op te schrijven ga je er net op een andere manier naar kijken, kan je het even loslaten en zal het dus minder in je hoofd blijven zitten. Je mag het even 'vergeten', want dat briefje onthoudt het voor jou ;-).


Ontspannen met etherische oliën. Ik heb sinds kort een diffuser, dit apparaatje blaast stoom uit met een heerlijke geur die je zelf kan kiezen. Elke geur heeft zijn eigen werking, maar het blijkt dus echt dat je meer ontspannen wordt door het ruiken van bepaalde geuren (bijv. lavendel, eucalyptus of kaneel). Waar ik voorheen thuis kwam in een beetje een muffe kamer, kom ik nu thuis in een heerlijk ruikend huis waarbij de luchtvochtigheid iets hoger is dan gemiddeld. Een te lage luchtvochtigheid in huis kan leiden tot verschillende kwaaltjes ( last van je luchtwegen, een droge huid of kriebelende ogen? Heb je problemen met je te concentreren, heb je hoofdpijn en hooikoorts? Heb je last van vermoeidheid, een verstopte neus of heb je last van statische elektriciteit). Wil je je fitter en meer ontspannen voelen dan is een diffuser dus echt ideaal! Die van mij is van Geurwolkje, de oliën zijn 100% natuurlijk, vegan, werken met gerecyclede materialen en fairtrade boeren. Lees hier meer over Geurwolkje.Dat waren mijn tips voor een meer ontspannen leven waarin je wél tijd hebt voor jezelf. Hoe doe jij dat? Ben jij ook bewust bezig met ontspannen of zou je dat wel iets meer willen doen? En heb jij nog andere tips om te ontspannen dan hoor ik dat graag! Laat het weten in een reactie onder deze blog of stuur mij een berichtje via instagram!


Liefs,

MaartjeBronnen:

What is means to live your life with intention

What It Means To "Belong To Yourself"—And How To Do It

© 2020 Life Of Maart