Hoe zit dat eigenlijk met eiwitten?

Eiwitten, er wordt zoveel over verteld en rondgebazuind op het internet. De ene vindt het overbodig, de ander leeft zo ongeveer op eiwitshakes en weer een ander heeft eigenlijk geen flauw idee wat eiwitten zijn en wat ze doen in je lichaam. Stiekem wist ik zelf ook niet precies wat eiwitten nou eigenlijk voor functie in het lichaam hebben en wat nou de échte reden is om eiwitshakes te drinken, oké behalve dat ze gewoon lekker zijn dan 😉


Gelukkig doe ik nu een studie die mij een heel helder en duidelijk beeld geeft over eiwitten. Ik heb een boek van zo’n 600 pagina’s met 33 hoofdstukken en daarvan gaat 1 hoofdstuk over de koolhydraten, eiwitten en vetten. TOP! Ook is er in college de enige aandacht naar toe gegaan waardoor ik nu ook snap wat ik lees. Want geloof me, dit hele toffe dikke boek is dus niet ‘even’ door te lezen. Ten eerste is alles in het engels – dat is al niet echt mijn sterkste kant, maar oké, met google translate ernaast lukt het mij wel om het te begrijpen. Ten tweede is het wetenschappelijk opgeschreven, dus geen leuke verhaaltjes in kindertaal maar de echte keiharde waarheid zonder oordelen, meningen of andere nutteloze informatie – anders zou het boek misschien wel twee keer zo dik zijn denk ik… En tenslotte is het veel informatie, veel te veel om jullie mee te vermoeien dus moet ik gaan selecteren, wat is er belangrijk en wat wil ik eigenlijk precies weten?

Voor ik al deze informatie aan jullie ga geven wil ik even een bronvermelding doen. Het boek waar ik mijn informatie vandaan haal is: Exercise Physiology – nutrition, energy and human performance de 8e editie geschreven door William D. McArdle, Frank I. Katch en Victor L. Katch. Ik gebruik voor deze blog informatie uit hoofdstuk 1 section 1 part 3.

Het woord ‘proteins’ stamt af van het griekse woord dat ‘of prime importante’ betekend. Dit geeft aan dat eiwitten enorm belangrijk zijn en dat al ontzettend lang bekend is. Maar waarom zijn ze dan zo belangrijk? Eiwitten zijn eigenlijk de bouwstenen van het lichaam, een heel groot deel van het lichaam bestaat uit aminozuren (een aminozuur is een klein gedeelte van een eiwit) denk maar eens aan DNA, delen van het afweersysteem (witte bloedlichaampjes), collageenstructuren (harenen nagels bijvoorbeeld) en spieren. En dat laatste is voor nu het belangrijkst.

> Probeer eens dit eiwitrijke ontbijtje!

Eiwitten zorgen er dus voor dat de spieren herstellen na een training. Tijdens het leveren van een inspanning maak je eigenlijk kleine scheurtjes in de spieren en als je klaar bent met trainen gaat het lichaam die scheurtjes (dmv eiwitten) repareren. Maar wat heel slim is, is dat het lichaam de spiervezels net iets sterker maakt zodat bij een volgende inspanning ze minder snel scheurtjes oplopen. Dit is de reden dat je door te trainen beter en sterker wordt.


>> Een snack gemaakt van plantaardige eiwitten: RawReo’s!


Oké, nou nu weten we dus dat we eiwitten nodig hebben, maar hoeveel eiwitten hebben we dan nodig? Een gemiddeld volwassen persoon heeft 0,8g eiwit per kg lichaamsgewicht nodig, dat houdt in voor een persoon van 70kg dus een inname van 56g eiwitten per dag. Topsporters hebben meer eiwitten nodig omdat ze zoveel sporten, zij hebben 1,2-1,8g eiwit per kg lichaamsgewicht nodig.

Maar, er zit een addertje onder het gras. Als je denkt bij het ontbijt: mmm, ik heb wel een lekker eitje verdiend, met was kaas en een beker melk en omdat ik zo lief ben vandaag kan daar ook nog wel een yoghurt bij. Dan heb je waarschijnlijk de hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt op een dag al voor de helft naar binnen gewerkt. Dat snapt het lichaam niet zo goed, na 20g eiwit zegt het STOP! Meer heb ik nu even niet nodig, kom later maar weer terug. En *plons* daar gaat de rest van de eiwitten, de wc in!

De moraal van het verhaal is dus: ben jij een fanatieke sporter – en dan bedoel ik echt meer dan 8 uur trainen in de week – dan heb je echt wel wat extra eiwitten nodig. Sport je regelmatig, dan moet je met ongeveer 1,0g/kg eiwitten rekenen. Maar let dus op dat je niet teveel in één keer eet. Met een goed gezond en gevarieerd voedingspatroon heb jij waarschijnlijk al wel genoeg eiwitten binnen. Eet je geen vlees, dan moet je daar natuurlijk wel even rekening mee houden en eet je veganistisch dan is het zeker wel aan te raden om eens eiwitten te gaan tellen. Voor de rest is het dus niet perse nodig om aan de eiwitshakes te gaan. Helaas.

>> Natuurlijk rijk aan eiwitten: bananenbrood met kokos en pindakaas 


Wat ik vaak doe ik als ik een lange duurloop heb gedaan, of een lange intensieve warkout in de sportschool heb geknald wel even een eiwitshakje te nemen. Maar ik probeer dan wel op te letten dat ik de rest van de dag niet extreem veel eiwitten binnenkrijg, dat is zonde!

De shake die ik bijvoorbeeld wel eens neem is die van eiwit.nl

Zo, dat was me wel even een flink verhaal! Wat vinden jullie van extra eiwitinname? Wel doen of niet doen? Ik hoor graag jullie ervaringen en/of gedachtes hierover in een reactie onder dit blog bericht, ik ben benieuwd!

Liefs, Maartje ♥


© 2020 Life Of Maart