• Roos Ritmeester

Ontspullen; Meer rust met minder spullen

Nieuwe producten kopen is leuk! Vooral als iets in de aanbieding is ;). Elke week staan er in de folders weer kortingen en hangen de etalages vol met allemaal koopjes. Het is dan niet moeilijk om in de verleiding te komen om weer iets nieuws aan te schaffen. In veel gevallen hebben we de spullen eigenlijk niet eens écht nodig hebben. Toch lijken we vaak het gevoel te hebben om meer nodig te hebben. Dit terwijl het hebben/aanschaffen van minder spullen juist voordelen met zich mee kan brengen. Die voordelen zal ik in deze blog met jullie delen.


Afgelopen maand keek ik de documentaire ‘Minimalism’. Hierdoor ben ik gaan nadenken over dit concept. De term minimalisme heeft meerdere betekenissen. De definities variëren van een kunststroming tot het bewust kiezen voor een sober leven. De mooiste definitie vind ikzelf: ‘Belangrijk maken wat écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.’

Misschien heb je al wel eens van minimalisme gehoord. Of ben je, net als ik, meerdere keren begonnen met het opruimen van je kamer en kwam je tot de ontdekking dat er veel spullen waren die je eigenlijk niet nodig hebt. Een belangrijke stap in het proces van minimalisme is dan ook het zogeheten ‘ontspullen’. Dit houdt in dat je spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, wegdoet, verkoopt of naar de kringloop brengt. Het is een proces waarbij je nadenkt over wat je eigenlijk écht nodig hebt. Om te bepalen welke spullen dit nou zijn, kan lastig zijn. We zijn tegenwoordig namelijk gewend aan het hebben van (veel) spullen.


Lees ook: mijn drie favoriete havermoutjes op een rij!


Als we kijken naar vroeger, dan zien we dat het toen wel echt anders was. Begin 20e eeuw lag de nadruk van het leven veel minder op het hebben/aanschaffen van spullen. Zij hadden minder spullen om zich druk om te maken en waren bezig met het regelen en bezig zijn met het leven(sonderhoud) zelf. Waar mensen in die tijd gewend waren aan een sober leven zonder overbodige luxe, hebben we nu in veel gevallen een kast vol met verschillende accessoires, auto’s, een laptop, een telefoon en supermarkten die een enorm assortiment aan eten aanbieden (dit vaak op fietsafstand!). Deze luxe is heel fijn, maar vaak vergeten we hierbij stil te staan en te kijken naar de essentie/betekenis van bepaalde spullen of middelen. Om te kijken naar welke spullen (en waarom ze) ons nou écht gelukkig maken.


Lees ook: zo doe je dat, duurzaam op reis!


Het proces van ontspullen kan ons helpen om weer meer terug te keren naar de essentie en betekenis van spullen in ons leven. Naast dat het meer ruimte oplevert in je kamer/huis/kasten, zorgt het ook voor rust en overzicht in je hoofd. Als je goed nadenkt over de spullen die je bezit, dan kan je erachter komen dat veel voorwerpen weinig of geen toegevoegde waarde hebben.


Door bij elk voorwerp dat je vindt tijdens de grote opruiming (vaak na mijn tentamenweken, haha) te bedenken of je het echt nodig hebt om gelukkig te zijn, kom je al snel tot een verdeling. Als het antwoord een overduidelijke ‘ja’ is, dan hou je het natuurlijk. Is het twijfelachtig, dan kan je er een nachtje over slapen, maar bij een ‘nee’ doe/geef je het voorwerp weg. Door op deze manier te werk te gaan, kan je langzaam maar zeker weer orde in de chaos van (de overvloed aan) spullen scheppen.

Naast het ontspullen, kan het ook helpen om niet te veel nieuwe spullen aan te schaffen. Voornamelijk bij impulsaankopen, kan je je afvragen of je het wel écht nodig hebt of dat het vooral ongebruikt in de kast blijft liggen. Ook is een leuk alternatief om voor elk voorwerp dat je nieuw koopt, een ander voorwerp weg te doen. Op deze manier voorkom je een nieuwe overvloed aan spullen. (Side note: Het is natuurlijk ook niet nodig om je hele patroon om te gooien en niks leuks meer aan te schaffen. Het moet wel leuk blijven 😉.)

Al met al creëer je als minimalist (op het gebied van spullen) rust en ruimte in je leven. Ook kan je vanwege meer bewuste aanschaf van spullen, meer geld overhouden om leuke activiteiten mee te doen en nieuwe dingen te beleven. Ervaringen zijn – in ieder geval voor mij – vaak kostbaarder dan dat extra shirtje of die leuke accessoires.

Afsluitend wil ik nog een mooie quote van Steve Jobs met jullie delen: ‘My favorite things in life don’t cost any money. It’s really clear that the most precious thing we all have is time.’’


Preview: De komende maand ga ik een challenge doen. Een week lang ga ik elke dag 5 spullen uitzoeken en weg doen, naar de kringloop brengen of aan iemand anders geven. Als je het leuk vindt, kan je dit ook doen. Zelf deel ik volgende maand mijn ervaringen met deze challenge.


Liefs,

Roos


Deze blog is geschreven door Roos, zij is gastblogger voor 'Life of Maart' en zal elke maand een blog delen over duurzaamheid, gezondheid of lekker eten. Lees hier meer over Roos.© 2020 Life Of Maart