• Esther van de Logt

Pompoen uit de oven met spinazie couscous

Afgelopen zomer was ik op een festival, na een paar dagen aan blikvoer en noedels had ik echt onwijs de behoefte aan een heerlijke voedzame maaltijd. Daar liep ik dan tussen als de festivalstandjes te struinen op zoek naar iets gezonds, iets lekkers, iets waar ik echt blij van zou worden.


Het was een hip festival met veel vegan foodtrucks, maar toch raakte ik een beetje verdwaald tussen alle friet en hamburgerluchten. En toen vond ik mijn droom: een foodtruck waar ze geroosterde pompoen met couscous verkochten. Het rook echt heerlijk en ik er geen seconde over na te denken. Voor ik het wist liep ik met een bord eten rond op zoek naar een plekje om het op te eten. En de pompoen was echt absurd lekker. Dit komt denk ik ook een beetje doordat ik zo ontzettend veel zin had in iets gezonds, maar het was ook gewoon echt heel lekker. Sindsdien heb ik iedere keer als ik pompoenen zie weer zin in die overheerlijke geroosterde pompoen en heb ik meteen een fijn gevoel vol herinneringen, dus het wordt tijd dit zelfs een na te maken. En ik kan me geen beter moment bedenken om het zelf te maken dan in de herfst.


Koken met pompoen is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens goed voor het milieu. Omdat pompoen groente van het seizoen is, is het minder milieubelastend dan sommige andere groente. Groente van het seizoen zijn groente die in Nederland (of in de buurt van Nederland) op de akker groeien. In oktober zijn er echt superveel lekkere groenten waar je uit kan kiezen. Op de groente- en fruitkalender van Milieucentraal kan je vinden welke groenten je in oktober het best kan eten. Denk bijvoorbeeld aan andijvie, bloemkool, broccoli, kropsla, peultjes, pompoen, spinazie en nog veel meer. Let wel op in welk land de groenten zijn geteeld, bosui uit Nederland is bijvoorbeeld super, maar bosui uit Mexico wordt met het vliegtuig naar Nederland gebracht en is veel milieubelastender. Cherrytomaatjes kun je juist beter niet uit Nederland kopen, omdat ze hier in een kas groeien. Cherrytomaatjes uit Spanje zijn dan de betere keuze.


Naast pompoen heb ik ook voor spinazie gekozen, omdat ik dit superduper lekker vind en omdat je er net zo sterk als Popeye van wordt natuurlijk šŸ˜‰. Spinazie is echt super gezond, dus doe vooral een handje extra bij het gerecht. Het zit vol met vitamine C, ijzer, calcium, magnesium, kalium en vitamine K. Kortom goed voor je bloedruk, botten en immuunsysteem.


Ik heb geƫxperimenteerd met spinaziecouscous. Dit is couscous met spinaziepoeder, ik heb het gekocht bij de lokale groenteboer en weet niet zeker waar het te koop is. Het gaf de couscous wat meer smaak (beetje spinazie/bouillon smaak), maar het smaakt nog steeds vooral naar couscous, dus mocht je het niet tegenkomen: wees niet getreurd, ook met normale couscous smaakt het heerlijk. Ik ben begonnen met koken en het receptje bijhouden, ik heb geprobeerd zo goed mogelijk bij te houden wat ik doe, maar wees niet te nauwkeurig met de gegeven hoeveelheden. Hou je van knoflook, doe dan bijvoorbeeld lekker een extra teentje knoflook erbij. Heb je liever meer spinazie, ga ervoor!


Voor mijn ouders was dit eten trouwens nog een groter experiment dan voor mijzelf. Waar ik probeerde mijn overheerlijke festival voedsel na te bootsen, hadden mijn ouders nog nooit pompoen gegeten. Het enige waar ze het van kennen is een pompoensoep waar ze beide slechte herinneringen aan hebben. Ze moesten in het begin een beetje wennen aan de smaak (en wat oude herinneringen uit hun geheugen wissen), maar vonden het uiteindelijk heerlijk. Het deed ze een beetje denken aan een combinatie van een zoete aardappel en een zoete wortel. Na een flink bord eten vroegen ze zelfs om meer, dat is voor mij een duidelijk teken dat het recept goed gelukt is.


Ingrediƫnten

voor 4 personen

  • 1 grote of 2 kleine (fles)pompoenen

  • 2 teentjes knoflook

  • 4 handjes spinazie

  • 10 (kastanje)champignons

  • 250g (spinazie)couscous

  • Flinke scheut olie

  • 4 takjes verse koriander

  • Peper en zout


Bereiding

Snijd de pompoen in lange rechte stukken en leg ze in een ovenschaal. Pers de knoflook en meng dit met wat peper, zout en olie. Verdeel de zelfgemaakte knoflookolie over de plakken pompoen. Doe de pompoen voor ongeveer 40 minuten in de oven, tot je er makkelijk met een vork in kan prikken. Schep tussendoor af en toe wat braadvochtvocht van de bodem van de ovenschaal over de pompoen. Als de pompoen bijna klaar is doe dan de spinazie met de champignons in een pan en bak ze ongeveer 5 minuten. Bereid de couscous volgens de verpakking (meestal Ć©Ć©n deel hete bouillon met Ć©Ć©n deel couscous, en 5 minuten laten staan). Serveer de pompoen met de couscous, spinazie, champignons en garneer met wat koriander. Eet smakelijk!


Liefs,

Esther


Deze blog is geschreven door Esther, zij is gastblogger voor 'Life of Maart' en zal elke maand een blog delen over lekker eten, duurzaamheid en selfcare! Lees hier meer over Esther.


© 2020 Life Of Maart