Raceverslag: de halve van Haarlem

Bijgewerkt: 10 sep 2019

Een week geleden stond ik aan de start van de Dam tot Damloop en vandaag mocht ik nog een stapje verder; de halve marathon!

Samen met mama stond ik aan de start, we zouden allebei onze eigen race gaan lopen maar samen starten en bij de finish elkaar opwachten is wel zo gezellig!

We stonden nog lekker te kletsen toen het startschot ging, oeps! Haah! Na zo’n 2 á 3 minuten liepen we over de ‘start-lijn’. Let’s race!

Kilometer 1-7

Ik begon weer eens veel te snel. Ik had besloten om op hartslag te lopen, doordat ik geen goede warming-up had gedaan (lees: helemaal niet) duurde het even voordat mijn hartslag omhoog ging en rende ik iedereen voorbij met een pace van 4:38 min/km. Elke kilometer krijg ik van mijn horloge een bliepje met de tijd en de kilometers. De eerste paar kilometer was het dus even zoeken om zowel mijn hartslag als mijn snelheid onder controle te houden, maar na zo’n zeven kilometer liep ik super steady.

Ohja, normaal gesproken zou ik hier geen zeven kilometer voor nodig hebben alleen ik had even geen rekening gehouden met dat duinen heuvels bevatten. En dan bedoel ik echt veel heuvels.

Kilometer 8-11

Ik liep samen met Mazen die ik tegen kwam. We hebben lekker kunnen kletsen, samen heuvels overwonnen en rustig haalde we nog wat mensen in. Onze pace was ongeveer 5:00 min/km, precies goed dus.

Drankenpost kilometer 11

Ik had de eerste drankenpost (op vijf kilometer) overgeslagen omdat ik dat niet nodig vond, maar nu keek ik wel ecbt uit naar water dus besloot met mijn hand aan te geven dat ik water wilde. Opeens stonden overal mensen, pakte iemand net mijn bekertje voor mij weg en was ik de drankenpost voorbij. Terug! Ik moest water hebben want in de duinen begon de zon aardig wat warmte uit te stralen. Horloge op pauze – terug lopen – water pakken – doorlopen. Toen ik Mn water op had (wat totaal niet soepel verliep..) wilde ik Mn horloge weer aanzetten maar door de adrenaline drukte ik perongeluk op stop. Shit! Oke snel een nieuwe run beginnen en gewoon doorlopen.

Kilometer 12-15

Ik zat in een negatieve spiraal, ik baalde enorm dat ik zo dom was om Mn horloge uit te zetten, van de kilometers en de tijd klopte geen zak meer en ook mijn benen voelde opeens ontzettend zwaar. Ik merkte dat mijn energie naar mijn boosheid ging in plaats van naar het rennen en dat kon ik nu echt niet gebruiken! Heuvel op. Wind tegen. Felle zon. Mijn hartslag ging alle kanten op en mijn snelheid daalde.

Kilometer 15- finish

Op 15,3 km stond een drankenpost. Yes! Ik pakte water (ging super soepel deze keer!) ik dronk denk ik zo’n ¾ op en de rest gooide ik (perongeluk) over mezelf heen, wat op dat moment totaal niet erg was. Het gaf energie. Samen met dat water stroomde er een hele hoop positieve energie naar binnen; mijn benen liepen weer vanzelf, mijn hartslag was steady, ik haalde weer mensen in en met een zacht briesje in mijn rug liep ik lekker in de schaduw over een mooie weg langs de duinen. Er waren nog wel heuvels maar ik voelde ze niet; ze waren niet zwaar. Ik zag mensen lopen en dacht; maar zo slecht heb ik me niet gevoeld dat ik wilde lopen, stel je niet zo aan Maart! Gas! Ik wachtte nog even met gas geven maar de laatste twee kilometer voelde ik dat ik sneller liep. Het begon vol te stromen met mensen, ik hoorde de luidspreker al. Bocht, bocht, huisjes, bocht. Finish? Ik geef de laatste 100m echt alles, het kwam vanuit mijn tenen. Finish! Mijn tijd? Echt werkelijk geen idee. Maar dit was een mentale race. En dat voelt achteraf verrassend goed 😉.

Ook mama kwam over de finish binnen de twee uur. We maakte een fotootje en dronken lekker een flesje water leeg, hah!

In de photobooth hadden we een foto van tevoren gemaakt (ik had het giga koud) en naderhand ook weer een foto (twee tomaatjes!) met die foto’s en een medaille zit ik weer lekker in de trein. Trots & voldaan op naar huis!

Officiële tijd: 1:44:28

Liefs,

Maartje

#Hardlopen #genieten #running #run #Haarlem #medaille #raceverslag #halvemarathon #halvevanHaarlem #metmama

© 2020 Life Of Maart