REVIEW: Solid deodorant - niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw lichaam!

Deo, ik gebruik het iedere ochtend, voor het sporten en na het douchen nog een extra keer. En oh, als ik moet presenteren of een tentamen heb dat zit mijn tas vol. Gewoon, voor de 'security', omdat ik het fijn vindt om fris te ruiken en ik dacht eigenlijk dat het toch geen kwaad kon. Tot vorig jaar gebruikte ik altijd spray-deo, lekker makkelijk toch? Later besloot ik voor een rol-deo van de HEMA te gaan. Maar sinds een paar maanden ben ik echt helemaal om; alleen nog 'naakte' en solid deo's voor mij, en ik zal je in deze blog uitleggen waarom.

Laten we bij het begin beginnen. Zweet. "Iiewl" hoor ik je denken. Maar er is eigenlijk helemaal niks 'vies' aan zweten, in tegenstelling zelfs; het is een natuurlijk afkoel mechanisme van je lichaam. Op het moment dat je lichaamstemperatuur stijgt moet je afkoelen omdat het lichaam het beste functioneert tussen de 36-38 graden (per persoon verschillend), de warmte kwijtraken gaat dat onder andere door zweten. Door het vocht dat vrij komt wordt warmte onttrokken uit het lichaam, dit is dus uitsluitend water met wat zouten (natrium, magnesium en kalium). Wat veroorzaakt dan de welbekende 'zweetgeur'? Bacteriën. Zonder hier verder diep op in te gaan is een logische redenatie nu dus dat we die bacteriën/geur aan moeten pakken en niet het zweten zelf. (bron)


Waar moet je op letten als je een deo koopt: er mag GEEN aluminium (specifieker: aluminiumchloorhydraat en aluminium zirkonium) in zitten. Dit zorgt namelijk voor een verstopping van de haarvaatjes waardoor je minder zweet produceert (= geen natuurlijke temperatuur verlaging is - zeker tijdens het sporten - super onhandig en gewoon mega slecht voor je lichaam!!)


Hoe dan wel? Deodorant zonder aluminium en met een heerlijke frisse geur (olien en natuurlijke ingrediënten). En dan het liefst nog naakt. Maar daar zal ik zo op terugkomen.

CO2 en Deo

Een spuitbus bevat CO2 en op het moment dat jij dus spuit dan stoot je CO2 uit. HUH?! Ja echt! Daar is al een -gedeeltelijke- oplossing voor verzonnen door verschillende deodorant merken, het comprimeren van de bussen. Maar het beste natuurlijk is om helemaal geen spuitbus meer te gebruiken! Hieronder een aantal cijfers:


Een recente studie liet zien dat wanneer een miljoen mensen de standaard bus inruilen voor een compressed deodorant, er 696 ton CO2 wordt bespaard. Van het niet-gebruikte aluminium kunnen 20.000 fietsen worden gemaakt. (bron)


Dat leidt volgens Ball - Amerikaanse bedrijf Ball Corporation - tot een 35 procent lagere CO2-uitstoot ten opzichte van conventionele deodorant-verpakkingen. (bron)


6,5 procent van de totale uitstoot van VOS in Nederland komt van verzorgingsproducten. De meeste schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen komen vrij uit deodorant en haarlak verpakt in spuitbussen. Minder schadelijke deodorants zijn rollers, mechanische verstuivers en sticks: die bevatten geen drijfgas. (bron)


Oké, we zijn tot de conclusie gekomen dat op basis van CO2 uitstoot een spuitbus slechter is dan een rol-deodorant. Op naar het volgende puntje, namelijk...


Plastic en Deo

Een groot probleem van spuit- en roller deo's is dat deodorant verpakt zit in plastic, vaak nieuw plastic (niet gerecycled). (bron) Het is moeilijk om de deodorant verpakkingen te recyclen omdat het van verschillend soort plastic wordt gemaakt en er reststoffen in achterblijven, in theorie is het zeker wel recyclebaar maar in de praktijk gebeurt het nog weinig (bron). Rol deodorant flessen zijn dus eigenlijk ook nog niet zo duurzaam als dat ik in eerst instantie dacht.


De oplossing: NAAKT! of in papier/dik karton

En dit is dus de reden dat ik de overstap heb gemaakt naar de Solid Deo. Hieronder de producten die ik geprobeerd heb + een kleine review van het product. Ik heb al deze producten #gekregen via de webshop bosbeauty.nl.


1. We love the planet - forever fresh

Geen aliminium en alleen 100% natuurlijke ingrediënten. De verpakking van de stik is gemaakt van karton en kan dus na gebruik gewoon in de papierbak (lekker recyclen dus!). Ik vind deze stick heel fijn omdat de geur eigenlijk vrijwel meteen vrijkomt. Makkelijk smeerbaar en heel easy in het gebruik. Beschermt een hele dag tegen onfrisse luchtjes :-)

Je kan hier meer informatie vinden


2. Ben & Anna - natural soda deodorant

Vegan, cruelty-free, geen aluminium en ook verpakt in papier. Ik vind deze qua structuur en vorm wel wat lijken op die van We love the planet - uiteraard zullen er technisch zeker wel verschillen zijn. Smeert lekker zacht en is ook geschikt voor mijn mega gevoelige-snel-rood-wordende huid! Maar wat ik nog het tofste vindt aan deze deo is dat je 'one earth, one ocean' support. Lees er hier meer over.

With our “marine litter cleanup” concept we pursue the aim of freeing waters from plastic, oil and chemicals globally.

Je kan hier meer informatie vinden over de deodorant


3. Lekker in een potje - natuurlijke deodorant lavendel

Vegan, bloemige geur van lavendel en geschikt voor 120 frisse oksels! Het leuke aan deze deodorant is dat het een potje is, je smeert dus letterlijk deo onder je oksel. Ja dat is echt even wennen in het begin, ik ben nog nooit zo intiem met mijn oksels geweest eerlijk gezegd, haha! De geur is heerlijk en blijft ook lekker lang zitten! Het blikje is volledig recyclebaar.

Je kan hier meer informatie vinden


Brandende vragen van jullie

Toen ik in mijn story's liet weten dat ik een blogje zou gaan schrijven over solid deo's stroomde mijn inbox vol met vragen, super tof!! Hieronder de meest gestelde vragen op een rijtje.


Hoe lang houdt je een fris gevoel?

In theorie blijf je 24 uur fris, in mijn eigen ervaring merk dat ik het fijn vindt om als ik ga sporten of naar een afspraak ga ik toch nog even wat extra deo op doe. Just to be sure.


Geeft het af op je kleding?

NEE! En dat is echt een mega groot voordeel, want mijn kleding wordt van spuitfles-deo echt vies; er komen vlekken op of het wordt helemaal 'vochtig'. Solid deo wordt opgenomen door je huid en je zal dus ook niks aan kleding en accessoires afgeven.


Wat is de houdbaarheid van een solid deo?

Over de houdbaarheid staat niet veel beschreven, wel staat er dan de deo zo'n 3 maanden (intensief gebruik) mee gaat. Ik verwacht dus dat een solid deo zo'n 3-4 maanden mee gaat!


Werkt het echt beter dan een roller of spuitbus?

Ja. Ja ik ben echt fan. Ik ben zelf al een tijdje geleden overgestapt en ik merk dat ik die 'zweetgeur' al een tijdje niet meer zelf ruik (wat voorheen met spuitdeo's wel het geval was!) Bij mij werkt het dus echt beter dan een roller of spuitbus. Een bijkomend voordel vindt ik dat het ook een stuk gezonder is voor mijn lichaam; geen irritaties of jeukende oksels na het scheren (in combinatie met deo spuiten).

Het is een iets langere blog geworden dan verwacht, maar ik denk wel dat ik alles heb vertelt wat ik wilde vertellen. Ik hoop dat het voor jullie nu ook een stuk duidelijker is en dat iedereen natuurlijk over stapt naar solid deo ;-) Nee, zonder grapjes; ik hoop dat deze blog duidelijk is en goed inzicht geeft over de voordelen van het gebruiken van solid deodorant. Als je nog vragen hebt mag je mij altijd mailen, DM'en of een reactie plaatsen onder dit bericht!


Liefs,

Maartje


© 2020 Life Of Maart