Zo begin je met hardlopen

Hardlopen en de zomer is a match made in heaven! Steeds meer mensen trekken de hardloopschoenen aan als het zonnetje gaat schijnen, omdat veel teamsporten een zomer stop hebben of gewoon omdat ze lekker in de buitenlucht willen zijn met dit mooie weer!

“The fist step is the hardest, but it’s worth it!”

Reden genoeg dus, om even lekker te gaan rennen. Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe begin je met een run? Er zijn een aantal dingen die je van te voren even moet regelen, het eerste rondje moet namelijk wel blessure vrij en lekker gelopen worden!

Vooraf gaand aan de run

  1. Zorg voor goede schoenen. Dit is belangrijk zodat je geen blessures oploopt en bovendien ren je veel makkelijker en sneller als je de juiste schoenen draagt!

  2. Doe een warming-up. Het is belangrijk dat je spieren warm zijn voordat je begint met rennen. Zo voorkom je blessures en ren je veel lekkerder!

  3. Draag zweetafdrijvende kleding. Vooral nu het zonnetje voor de deur staat is het helemaal geen overbodige luxe om vochtafdrijvende kleding aan te doen!

Tijdens een run

  1. Drink voldoende water. Als je een langere duurloop gaat doen na een tijdje is dit zeker heel belangrijk! Vind je het vervelend om met een flesje in je handen te lopen? Vraag dan een vriend(in) om mee te fietsen met wat water!

  2. Zorg ervoor dat je rustig blijft ademhalen en probeer dit op het tempo van je passen te doen. Als ik het even zwaar heb tijdens een run verlaag ik mijn tempo iets en let ik heel goed op mijn ademhaling zodat er in mijn hele lichaam voldoende zuurstof is!

Na een run

  1. Doe een cooling-down. De spieren even stretchen en daarna heel rustig een klein stukje uitdribbelen (heel langzaam joggen). Dit zorgt ervoor dat al het geproduceerde melkzuur en andere afval stoffen uit het lichaam worden verwijderd en worden meegevoerd met het zweet naar buiten. Hierdoor is de kans op spierpijn de volgende dag een stuk kleiner!

  2. WATER WATER WATER!!! Dit hoef ik niet uit te leggen volgensmij 😉

  3. Eet ook iets eiwit- en koolhydraatrijks. Denk aan een eiwitshake, een boterham pindakaas of een plak bananenbrood.

Run in the morning, before your brain figures out what you’re doing!

Lees snel nog even deze tips door en dan is het gewoon de hoogste tijd om te gaan! Schoenen aan, en GO!

Liefs, Maartje ♥

Lees ook: post-run maaltijd – couscous salade!

Op de foto: het ASICS frontrunner team NL


#Hardlopen #beginnen #asics #zomer #tips

© 2020 Life Of Maart