• Roos Ritmeester

Zo doe je dat: duurzaam op reis!

Reizen is leuk! Het liefst ook zo vaak, ver, bijzonder en goedkoop mogelijk. De laatste jaren speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in mijn leven. Hier wil ik met reizen ook meer rekening mee gaan houden. Daarom heb ik me de afgelopen tijd verdiept in duurzaam reizen. Deze informatie wil ik graag met jullie delen :-).


Wat is duurzaam reizen eigenlijk?

Duurzaam reizen wordt ook wel ‘eco toerisme’ genoemd. Hierbij hou je rekening met het milieu, de plaatselijke natuur, cultuur en de welvaart van de lokale bevolking. Dat duurzaam reizen over meer gaat dan alleen uitstoot, was voor mij een eye opener. Er zijn zoveel kleine dingen die we kunnen doen! Veel zijn logisch, maar anderen waren nieuw voor mij.


De meest bekende optie wat betreft duurzaam reizen is tegenwoordig minder vliegen / CO2 compenseren. Vliegen heeft een groot aandeel in de totale CO2 uitstoot. Wat wel een keer interessant is om te doen, is om te berekenen hoeveel CO2 je nou werkelijk uitstoot met je vlucht (of auto/trein/huishouden). Dit kan via verschillende sites, zoals Advies op maat en Greentripper. Op deze manier kan je bekijken hoeveel CO2 je kan besparen door bijvoorbeeld een keer minder te vliegen!

Als je dan toch een vliegreis maakt, maar ook rekening wilt houden met het klimaat, is er de optie om donaties te geven aan goede doelen die bijvoorbeeld bomen planten. Een bekende organisatie is Trees For All. Ook heeft KLM tegenwoordig ook een CO2ZERO regeling die je bij je vlucht kan boeken om je CO2 te compenseren.


Verder ben ik tot de ontdekking gekomen dat er duurzame reisorganisaties bestaan. Google er maar eens op. Ik was aangenaam verrast door de vele organisaties die zich voor duurzaamheid inzetten! Better places, Sawadee reizen en Greenseat zijn mooie voorbeelden van organisaties die zich inzetten om reizen zo duurzaam mogelijk in te richten. Allen richten zich op het compenseren van de CO2, maar ze hebben hun eigen projecten. Greanseat richt zich onder andere op het organiseren van (klimaat)projecten in Afrika en India, Better places zorgt dat je reis bij lokale specialisten wordt geboekt en Sawadee reizen implementeert activiteiten gericht op natuurbescherming en de lokale bevolking.


Een ander punt is dat we beter langere periodes kunnen reizen, ofwel slow travel.

Hoe vaker je van stad naar stad (of land) vliegt/rijdt, hoe meer je bijdraagt aan CO2 uitstoot. Maak daarom de keuze om meer te genieten en gewoon wat minder kilometers te maken. Hoe langzamer en minder je van plek naar plek gaat, hoe beter.

📷


Ook is beter om meer met milieuvriendelijke alternatieven te reizen.

Zelf heb ik al snel de neiging - mede ook vanwege kosten - meteen op zoek te gaan naar vluchten. Dit terwijl vooral Engeland, Frankrijk, België en Duitsland met de trein ook super goed te bereiken zijn. Treinen zijn veel minder vervuilend dan vliegen (zie afbeelding). De mogelijkheden voor internationaal treinreizen blijven groeien. Vanaf 2020 gaat er bijvoorbeeld vanaf Amsterdam (via Arnhem) een rechtstreekse trein naar Wenen! Nog beter is om te reizen met de fiets of gewoon lopend. Niet alleen goed voor de wereld, maar ook goed voor je lichaam;)

Kies in het land voor bestemming voor lokale verblijfplaatsen, restaurants en tours.

Veel tours worden georganiseerd door internationale organisaties. De locals zien dan niks van het geld terug (zelf nooit echt bij stilgestaan!). Toerisme kan zorgen voor economische groei, banen en cultuurbehoud. Door bijvoorbeeld een tour te boeken waarbij de lokale gemeenschap centraal staat, blijft het meeste geld binnen de gemeenschap. Voorbeelden van organisaties die zich hiervoor inzetten zijn Local Hero Travel en WithLocals.


Een ander iets waar ik zelf heel enthousiast over ben, is het ontdekken van Nederland. Ik - en ik denk dat ik niet de enige ben - heb snel de neiging om ver weg op vakantie te willen. Dit terwijl er in Nederland ook zulke mooie plekken zijn. Soms vergeten we even dat ons eigen landje ook best veel te bieden heeft. Denk aan waddeneilanden, bossen, zee en uitgestrekte weilanden.


Easy peasy duurzame tips die je altijd kan toepassen

Neem een dopper mee in plaats van plastic flessen, eet zoveel mogelijk vegetarisch (ook op vakantie) en gooi al je afval weg (en dan dus in de prullenbak en niet op het strand achterlaten ;-))


De laatste tip is ook vooral voor mezelf. Ik heb nu veel gelezen en informatie opgezocht, maar de volgende stap is om het ook in uitvoering te brengen. Fietsvakanties, deze maand ook werkelijk mijn geld doneren aan Trees for all en reizen boeken bij duurzame organisaties staan vanaf nu bovenaan mijn lijstje. Doen jullie met me mee?


Liefs,

Roos


Deze blog is geschreven door Roos, zij is gastblugger voor 'Life of Maart' en zal elke maand een blog delen over duurzaamheid, gezondheid of lekker eten. Lees hier meer over Roos.


Websites die zijn gebruikt bij het schrijven van de blog:

1) CO2 berekenen:

2) Bomen planten:

3) Duurzame reisorganisaties

© 2020 Life Of Maart