Zo switchte ik naar een 'less-plastic-lifestyle'

Is plastic een probleem? Ik vind van wel. Ik vind het namelijk bizar dat elk stukje plastic dat gemaakt wordt, altijd - in perspectief van een mensenleven - blijft bestaan. Het komt als afval op de grond, het verbrokkeld tot nano-plastic, het komt in de zee en het komt in onze voedselketen. Het is slecht voor het milieu, het is slecht voor de dieren en het is slecht voor je gezondheid. Tip: als je het niet met mij eens bent of het maakt je niet zo veel uit, lees dan vooral niet verder want in deze blog ga ik niet verder op, waarom je moet stoppen met plastic - dat is namelijk al in dit en dit en dit en dit en dit artikel verteld - maar HOE je dat dan kan doen, zonder dat je je levensstijl drastisch moet veranderen.

Het zijn kleine stapjes die ik maak, maar ik ben er wel bewust mee bezig. En ik ben er nog lang niet, maar ik ben wel elke dag bewust opzoek naar de beste oplossing op dat moment. Ik heb de afgelopen tijd een aantal veranderingen doorgevoerd - en dat klinkt veel dramatischer dan dat is het is ;-) - in mijn leven. En jij kan dat ook, kies wat voor jouw haalbaar is, en probeer elke week of elke maand iets nieuws te vervangen voor een plastic-vrij alternatief!


SHAMPOO & CONDITIONER

Ik heb de Bumi-bar shampoo afgelopen jaar ontdekt, een hele fijne shampoo bar die met liefde is verpakt zonder plastic! Afgelopen week ontving ik een pakketje met de hair&body lijn van Ethique, zij hebben een hele reeks aan body producten die plasticvrij zijn verpakt en alleen maar natuurlijke ingrediënten bevatten!


Plastic bespaart tot op heden: 3 shampoo en 1 conditioner fles


HANDZEEP

Ik heb zeep van Savon Stories en nog een flesje van Method, die eerste is wel plastic-vrij, die tweede niet. Wel is Method super goed bezig op het gebied van duurzaam schoonmaken (productie proces, ingrediënten ect.), maar eerlijk is eerlijk dus op handzeep kan ik makkelijk nog een stapje beter :-).


Plastic bespaart tot op heden: 1 fles, more follows soon ;-)


DOUCHE GEL

Ik heb de douche gel van de Body Shop, zij werken met camminity-trade-plastic wat in het kort inhoudt dat zij het plastic uit Asia kopen van gezinnen die het zwerfplastic daar verzamelen. Het is dus volledig gerecycled en heeft geen impact op het milieu (nieuwe plastic productie wordt voorkomen), wel is het belangrijk dat deze fles dus ook weer gerecycled wordt! Ook heb ik douche gel van Ethique, zoals hierboven al vernoemt, volledig plastic-vrij #chilll!


Plastic bespaart tot op heden: 2 tubes (ik heb de flessen die ik nog had staan aan mijn ouders en zusje gegeven, dat scheelt ook weer nieuwe kopen, dus als ik die er bij op mag tellen heb ik er al 5 bespaard!)WATER FLES

Ik heb ongeveer 200 Vitamin Well flesjes (uit een samenwerking van een tijdje geleden vóór mijn switch naar Life of Maart), deze gebruik ik dus daarna als drinkfles. Maar na een tijdje moeten die gewoon weggegooid worden (in de plastic bak uiteraard) en dan pak ik de volgende uit mijn voorraad. Ik heb al een drinkfles klaar staan als ik door al mijn flesjes heen ben, maar voor nu ben ik dus nog niet echt een goed voorbeeld (behalve dat ik die plastic-flesjes die ik heb natuurlijk wel mega goed aan het recyclen ben). Nog niet plastic vrij dus, maar hier gaat in de toekomst dus verandering in komen!


Plastic bespaart tot op heden: 0


DEODORANT

Ik heb solid deo! Dat betekend: geen plastic! YES! "Maar een deo spuitbus is toch niet van plastic?" Het dopje wel! En een deo fles is ontzettend moeilijk te recyclen, dus voor de algemene #lesswaste is het ook goed. Mijn mening over de solid deo's kan je in deze blog lezen!


Plastic bespaart tot op heden: 3 flesjes


BOODSCHAPPEN TAS

Waar ik tot een paar maanden terug met mijn boodschappen onder mijn arm van de supermarkt naar huis fietste, ben ik tegenwoordig met mijn linnen tasje op de markt te vinden! Oké, dit moet er ook bij mij nog een beetje inslijpen. Één keer per week markt, en natuurlijk heb ik het die dag altijd mega druk (prioriteiten toch nog eens even goed checken Maart!!). Wel ben ik in de supermarkt met mijn linnen tas te vinden en probeer ik bulk in te kopen. Plastic is weer beter voor de houdbaarheid en bij eten blijft het een lastig onderwerp vindt ik, maar mijn linnen tasje is niet meer weg te denken uit mijn boodschappen-riedeltje :-)


Plastic bespaart tot op heden: ik woon 2 jaar op mezelf nu, elke week een eigen tas mee, dus ruim 100 bespaard!


GROENTE EN FRUIT

Zoals ik hierboven al noemde; work in progress. Ik koop nu nog veel groente en fruit uit de supermarkt waar ze alles verpakken (wat ook soms weer zijn voordelen heeft, maar dat is een andere discussie), mijn missie is om vaker langs het groente boertje te gaan, hij gebruikt geen plastic dus waarom zou ik dat dan wel gebruiken?!


Plastic bespaart tot op heden: niet echt veel en moeilijk te berekenen dus we houden het op 0 met het doel om dat de komende periode aan te pakken!


RIETJES

ZO MOEILIJK WANT IK VERGEET HET TE ZEGGEN. Als ik in een restaurantje zit en ik bestel een appelsap - wat ik echt mega lekker vindt, maar in de horeca wordt gezien als een kinderdrankje - dan krijg ik daar dus soms een rietje bij. Vaak zeg ik er bij; zonder rietje graag, maar het gebeurt ook nog best wel eens dat ze naar mijn tafel komen lopen en ik het rietje al in het glas zie.. Ik vind eigenlijk gewoon dat ze plastic rietjes moeten gaan verbieden, het is letterlijk nergens goed voor en er zijn zoveel alternatieven! Maargoed, tot die tijd zal ik er nog meer op proberen te letten dat ik altijd bij een bestelling vraag of ze het rietje lekker op zijn plek willen laten.


Plastic bespaart tot op heden: stuk of 20-30 gok ik

Zo, dat waren mijn less-plastic-switches. Ben jij al bewust minder plastic aan het gebruiken? Heb je dezelfde switches gemaakt als ik of heb je nog tips voor mij, dingen die ik ben vergeten te noemen in deze blog? Let me know in de comments hieronder en laten we elkaar inspireren en motiveren om dat plastic lekker niet te gebruiken!


Liefs,

MaartjeWebsites waarom je moet minderen met plastic:

https://www.plasticsoupfoundation.org/effecten-op-milieu/

https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/dierenleed/

https://www.dutchcowboys.nl/online/welke-impact-hebben-plastic-tasjes-op-het-milieu

https://nos.nl/artikel/2193860-plastic-afval-recyclen-heeft-weinig-effect-op-milieu.html

https://www.fitwithmarit.nl/het-is/weetje-woensdag-waarom-is-plastic-slecht-voor-het-milieu/


© 2020 Life Of Maart