Praktische tips voor een liefdevoller leven


Deze blog is geschreven door Roos.  
Lees hier meer blogs van Roos

In mijn vorige blog ben ik ingegaan op waarom positief denken belangrijk is en wat de voordelen van optimisme zijn. Naast de informatie over positief denken, vind ik het belangrijk om jullie handvatten te geven om aan te grijpen als je merkt dat je in de negatieve spiraal terecht komt. Vandaar dat ik een extra blog heb geschreven met wat praktische tips om positief te blijven! 

Bewust worden van je gemoedstoestand 

Soms lijkt het alsof alles in de wereld tegen zit en er geen lichtpuntjes te vinden zijn. Echter blijkt uit onderzoek dat je brein allerlei ‘bewijs’ gaat verzamelen die onderbouwing zoekt voor dat jouw statement ook daadwerkelijk klopt. Als resultaat zie je overal in je leven bewijs dat de wereld niks meer waard is. Het mooie is dat mensen die positief tegen het leven aankijken, overal bewijs zien dat de wereld ook veel mooie momenten bevat. 

Probeer daarom om je bewust te worden van je gemoedstoestand en probeer er dan bewust voor te kiezen om de wereld positiever te benaderen. Je zult zien dat de wereld om je heen daarmee als vanzelf ook positiever wordt. 

Focus op actie  

Als er iets mis gaat of als iets anders gaat dan dat je het had gewild, is het gemakkelijk om in de negatieve spiraal te komen. Het is op zo’n moment heel belangrijk om de negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. In plaats van alles als uitzichtloos te zien, te balen of jezelf neer te halen, stel je jezelf één hele belangrijke en simpele vraag;

Wat kan ik doen om de situatie te veranderen? 

Denk daar eens over na als je een keer ergens geen zin in hebt, als iets niet lukt, of als je je ergens vervelend over voelt. Wat zijn de stappen die je kan ondernemen om de negativiteit op te lossen? Het negatieve gevoel hoeft niet meteen te verdwijnen, maar het werkt veel positiever om een stappenplan op te zetten en actie te ondernemen dan vast te blijven zitten in het negatieve. 

Kijk minder vaak naar het nieuws 

Het nieuws legt veel nadruk op slechte dingen die overal op de wereld gebeuren. Zelf vind ik het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt en daarom kijk ik ongeveer 1x per week op een nieuwssite of op de televisie naar het nieuws; meer niet. Ook doe ik dit heel bewust in de ochtenden, zodat ik de rest van de dag heb om het misschien negatieve nieuws te verwerken en het minder bij me blijft. Je zult merken dat je hierdoor in verhouding minder tijd bezig bent met negatieve gebeurtenissen die spelen, maar meer focus kan leggen op de positieve aspecten van het leven. 

Richt je op de dingen die goed gaan en wees dankbaar 

De meest gemakkelijke manier om een negatief wereldbeeld te creëren is door je te focussen op alles wat niet goed gaat in het leven. Richt je daarom meer op alles wat er goed gaat. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, maar het kunnen kleine momenten zijn, zoals een klein gesprekje dat je spontaan met iemand op straat hebt gemaakt of een item op je to-do list die je hebt kunnen afstrepen. Maak er regelmatig een mentaal / fysiek lijstje van en wees dankbaar voor alle momenten die in je opkomen. 

Ademhaling

Ademhaling kan heel erg helpen om de ratelende gedachtestroom tot rust te brengen. Focus heel bewust op elke keer dat je in- en uitademt. Breng alle aandacht weg van je gedachten en terug naar je lijf. Hierdoor krijgt je hoofd meer rust en zal je merken dat als je dit al een paar seconden doet, het je tot rust kan brengen en daarmee meer positiviteit kan geven. 

Wees verwonderd 

We zijn gewend aan hoe de wereld eruit ziet, gewend dat we supermarkten vol eten hebben, dat we uit eten kunnen, dat we online spullen kunnen bestellen enz. enz. 

Sta eens bewust stil bij de schoonheid en bij het mooie van de situaties. Hoe bijzonder dat we elke dag gewoon ons eten bij de supermarkt kunnen halen? Hoe mooi is de zon als die schijnt? Hoe fijn is het voor de plantjes buiten als het regent? 

Ga zo maar door! Er is zoveel moois in de wereld en er is zoveel om dankbaar voor te zijn; zolang we er maar de tijd voor nemen om het te zien. 

Wees lief voor jezelf

Positiviteit is iets dat niet altijd in één keer goed gaat. Het is iets dat je kan gaan trainen. Zoals velen zeggen ‘bewustwording is de eerste stap’. Het is heel mooi als je je bewust wordt van de momenten waarop je negatief denkt. Er hoeft dan niet eens iets te veranderen. Wees daarin ook niet te streng voor jezelf. Het leven bestaat uit ups én downs. De downs maken dat je de hoogtepunten meer kan waarderen en dat je vol energie je weer kan uitstrekken naar de positiviteit. Maar je zult merken dat hoe vaker je je inzet voor een positief denkbeeld, hoe meer de wereld ook positief kan worden om je heen. 

Dit waren een aantal tips om vaker positief te denken. Ik hoop dat jullie de laatste paar maanden van 2020 optimistisch en vol vertrouwen benaderen; mindset is key! 

Leuk is om ook een kijkje te nemen op het Instagramaccount van Maartje, Jip Isabel en Charmayne waarin ze de focus leggen op het positief afsluiten van 2020 en het sterk beginnen van 2021.

Liefs,
Roos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

[instagram-feed num=4 cols=2]

Best gelezen blogs

Misschien vind je dit ook interessant