Social Distancing: Dit doet het echt met ons

Het Corona virus heeft ons al een paar weken stevig in haar greep. We zijn ons inmiddels allemaal bewust van de afgesproken 1,5 meter afstand en blijven zo veel mogelijk binnen. Vele sociale activiteiten en evenementen zijn afgeblazen. Ons leven speelt zich voornamelijk binnenshuis af en ook een gezellig avondje met vriendinnen zit er even niet in. Wat doet dit nu eigenlijk met ons? En, hoe zorgen we ervoor dat we nog altijd voldoening blijven halen uit ons sociale leven?

Social Distancing: Waren we dan echt zo close?

We kunnen niet ontkennen dat we in een wereld leven waarin Instagram, WhatsApp en Facetime vanzelfsprekende manieren zijn om in contact te blijven met de mensen om ons heen. Super handige tools en ik zou ze niet meer kunnen of willen missen, maar de techniek zorgt er ook voor dat we elkaar minder vaak “fysiek” hoeven te ontmoeten. De vraag is dan ook: Waarom vinden we het nu, in tijde van de Corona crisis, dan zo moeilijk om verplicht geen fysieke ontmoetingen met andere mensen te plannen?

Waarschijnlijk missen we een vorm van “samen zijn”. Juist in echt contact zien en ervaren we cues die ontbreken tijdens online contact. Denk aan die vriendelijke glimlach van een vriendin of een bemoedigend schouderklopje van een collega. Het lijken maar kleine random signalen, maar ze hebben een enorme positieve uitwerking op ons gevoel van samen zijn en “ertoe doen”.

Mensen zijn sociale wezens en we hebben allemaal de wens om ons geliefd en erkend te voelen door anderen. Sociale verbinding heeft een grote impact op onze mentale en fysieke gezondheid. Zo zorgen fijne sociale contacten voor een sterker immuunsysteem en kunnen we sneller genezen van van ziektes.

Sociale verbintenis maakt gelukkig

Dat mensen sociale wezens zijn, bewijst ook de tijd van de Corona Crisis. Zo bieden mensen zich vrijwillig aan om boodschappen te doen voor ouderen uit de buurt, wordt er in Italië en Nederland massaal gedanst en geklapt vanuit balkons en schieten prachtige initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Kippenvel. Mensen laten zien waar ze van nature goed in zijn en altijd goed in zullen blijven: Elkaar helpen en er voor elkaar zijn.

Praktische tips om je sociale contacten te onderhouden

Op dit moment leven we in een tijd van sociale afstand. We kunnen niet een theetje doen bij een vriendin of die ene vriend die het moeilijk heeft een dikke knuffel geven. Natuurlijk missen we dus de fysieke aanrakingen. Toch is dit niet alles. Je kunt je namelijk ook heel eenzaam voelen in een groep met mensen. Iedereen zal dit gevoel wel herkennen? Het gaat er dus om dat je energie haalt uit de sociale verbintenissen. Over het algemeen is dit gemakkelijker bij fysieke ontmoetingen, maar het is zeker mogelijk om ook tijdens online contact met je vrienden en familie jouw “sociale verbintenis” – behoefte een boost te geven. Zo hoef je de fijne mensen uit je leven ook wat minder te missen. Ik heb een aantal leuke ideeën voor je op een rijtje gezet:

● Schrijf een kaartje of een brief. Vertel hierin jouw leukste herinneringen met hem/haar of maak duidelijk waarom je hem/haar zo’n fantastische vriend(in) vindt. Wat ook leuk is om te doen: Schrijf op wat je wilt doen zodra de Corona Crisis voorbij is. Neem als titel bijvoorbeeld: “Na de Corona Crisis wil ik met jou…, are you in?”

● Doe samen een virtuele work-out. Je hebt tegenwoordig een groot aanbod aan online lessen. Kies samen met je vriendin een leuke training en voer deze allebei thuis uit. Na de work-out kunnen jullie als vanouds de les en eventuele spierpijntjes bespreken.

● Misschien wat minder origineel, maar wel leuk: Samen Netflix kijken! Er is nu een tool, Netflix Party genoemd, waardoor je samen op afstand een serie of film kunt kijken. Je hoeft dus niet in dezelfde ruimte te zijn. Spreek een dag en tijd af, neem wat lekkers te snacken en jouw vriendinnenavond is geregeld!

● Stuur elkaar foto’s van wat je aan het doen bent. Misschien heb je dit al op Instagram voorbij zien komen. Je stuurt een foto van wat jij aan het doen bent (gewoon simpelweg de was vouwen kan ook) en tagt je vrienden met de vraag wat zij aan het doen zijn. Heel simpel, maar wel heel leuk en zo blijf je toch een beetje in elkaars leven!

● De Houseparty- app. Zin om samen met je vriendinnen een glas wijn te drinken en het leven te bespreken? Installeer de Houseparty-app en you are good to go. Via deze app kun je met meerdere vrienden/ vriendinnen videobellen en dat is toch wel heel gezellig nu we elkaar even niet mogen opzoeken.

● Start een virtuele boekenclub. Ben je series en films kijken even moe? Dit is de perfecte tijd om een boek te lezen. Kies samen met een vriendin een boek uit dat jullie allebei willen lezen en begin je eigen boekenclub. Op deze manier kunnen jullie praten over bepaalde personages of hoofdstukken.

● Spijker jullie kennis bij tijdens een online les of cursus. Voordeel van deze tijd is dat er veel initiatieven zijn die gratis lessen en cursussen aanbieden. Denk aan een gratis mindfulness training bijvoorbeeld. Kies samen met je zus, moeder of vriendin een interessante les en zet je hersenen even lekker aan het werk!

● Iedere dag samen een nieuw recept uitproberen. Geen tijd om te koken? Voor de meesten is dit geen excuus meer. Stel samen met je vriendinnen een weekmenu samen met nieuwe recepten en duik lekker de keuken in. Bel elkaar tijdens het koken of vertel elkaar naderhand of het recept is bevallen.

Samen gaan we hieruit komen. Dat weet ik zeker. Over een tijdje kunnen we de fijne mensen uit ons leven weer een echte knuffel geven en vertellen hoe erg we ze hebben gemist. Tot die tijd: Maak het zo fijn en gezellig mogelijk voor jezelf.

Liefs, Lieve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

Best gelezen blogs

Misschien vind je dit ook interessant