Tweedehands beddengoed? Duurzaam slapen, zo doe je dat!

In deze blog wil ik een verhaal uitlichten van twee jonge ondernemers die zich inzetten voor een circulaire wereld, een wereld waarin alle grondstoffen weer gebruikt kunnen worden en afval als grondstof wordt gezien. Het is dé duurzame gedachte, maar de vraag is: hoe? Floris (25) en Bart (28) doen het middels het verkopen van hergebruikt bedtextiel onder de naam: Circular Dreams, ‘Better than New’.

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is het tegenovergestelde van een lineaire economie. Zoals ik in onderstaande afbeelding illustreer houdt het de grondstoffen in de loop en wordt afval gezien als grondstof in plaats van als vuilnis. Het komt er op neer dat dan alle producten in de keten blijven en opnieuw worden gebruikt. Dit scheelt afval (afvalhopen, vervuiling en verbranding), maar ook scheelt het nieuwe productie van grondstoffen! 

Afbeelding 1: de consumptie economie – focus ligt op nieuwe grondstoffen (rood), de recycling economie – focus ligt op recycling (oranje), de circulaire economie – focus ligt op het effectief gebruik (groen).

Wat is het probleem met ‘normaal’ bedtextiel?

  • 2 persoons dekbedovertrek: 20.000 liter waterverbruik (uitgaande van 1.5 kilo katoen voor dekbedovertrek verbruikt 2/3p ongeveer 20 000 liter water)
  • Totaal per jaar 305,1 miljoen kilo textiel afval per jaar (=per Nederlander p/jr:17.7 kilo textielafval)
  • Elke Nederlander per jaar 17,7 kilo textiel weggooit waarvan 45% bij het gewone afval 
  • Van die 45% textiel in het grijze afval is nog 85% geschikt voor hergebruik of recycling, uiteraard afhankelijk wat men geschikt voor recycling noemt
  • Veel textielafval (dus) nog van goede kwaliteit is
  • Slechts 1% van gerecycled textiel gebruikt kan worden voor nieuwe textielproducten (van vezel-to-vezel recycling)
  • Dit is een stijging van 20% t.o.v. 2012 (254,8 kilo per jaar)
  • Totaal 50 miljoen ongebruikt bedtextiel in alle kledingkasten in Nederland ligt. Dit is gemiddeld 12 stuks ongebruikt bedtextiel per gezinshuishouden in Nederland.
  • 15 stuks ongebruikt bedtextiel beschikbaar is in NL, inclusief winkelvoorraden, ziekenhuizen, hotels en bij de mensen thuis. Dat is totale vooraard bedtextiel. 
  • Besparing met dbo aan energie: 34 kilowatt uur = 4000x telefoon opladen = (gemiddeld) 9 jaar lang

Deze dekbedden verdienen een tweede kans!

Hoe werkt herbruikbaar bedtextiel?

Circular Dreams biedt twee categorieen aan: Used returns en Vinted. Beide categorieën worden gewassen in een hotel wasserette, gestreken en verpakt zodat het niet van nieuw te onderscheiden is!

Used returns

Dit zijn de stromen die geretourneerd zijn door de klant. Deze producten zijn een keer uit de verpakking gehaald, dus mogen niet meer als nieuw verkocht worden. Dus eigenlijk zijn ze praktisch nieuw, maar voor de helft van de nieuwprijs beschikbaar!
Deze dekbedden zijn afkomstig van retourstromen van kwaliteitsmerken van o.a. Beddinghouse, VT Wonen, Rivièra Maison, Pip Studio en Oilily.

Vintage
De vintage-collectie komt uit de kast van de consument, en is ingezameld of teruggestuurd door een klant. Elke set is uniek! Hierbij wordt alleen het beste geselecteerd, wat inhoudt dat het 100% katoen is, de beste kwaliteit beschikbaar is en dat het nog zo goed als nieuw is!

Proces

Toen ik in eerst instantie hoorde van tweedehands beddengoed, moest ik even schakelen. Klonk niet erg fris. Maar toen ik er even iets langer over nadacht bedacht ik me: in hotels slaap je ook in gereinigd beddengoed waar anderen in hebben gelegen! Zo raar, hoe je brein dan af en toe kan werken. 

“Ons doel is  dat we als Circular Dreams een beter dan nieuw alternatief kunnen aanbieden: Hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs met een daadwerkelijke milieu-impact! – Floris (oprichter Circular Dreams)

Enthousiast geworden? Bekijk de website en het aanbod op: kijk op www.circulardreams.nl of volg @circulardreams op Instagram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Super leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Op mijn website deel ik blogs over artikelen rondom de thema’s duurzaamheid, fitheid, gezondheid & persoonlijke verhalen.  Ook heb ik drie gastbloggers die elke maand wat schrijven.

[instagram-feed num=4 cols=2]

Best gelezen blogs

Misschien vind je dit ook interessant